Alla anställda ska med på båten!

händetr

SEKO-klubbarna på pendeln har träffat MTR vid ett antal tillfällen innan deras anbud lämnades in till SL och vi har framfört att övergången till den nya arbetsgivaren för oss anställda inte ska innebära annat än att loggan på uniformen byts ut. SEKO:s krav är att:

 • Alla anställningar ska tas över av MTR (eller eventuella underentreprenörer)
 • De kollektivavtal och andra överenskommelser som tecknats med Stockholmståg, ISS och Alstom ska tas över MTR (och eventuella underentreprenörer) om inte parterna kommer överens om annat.
 • Anställningsformen på Pendeln ska vara tillsvidare på heltid.
 • Inga verksamhetsförändringar ska planeras till trafikstarten. Efter övertagandet i december 2016 får sådana frågor tas upp i förhandlingar med SEKO-klubbarna. Vid upphandlingar är det viktigt att alla anställda har is i magen och inte skriver på några anställningskontrakt eller liknande innan förhandlingarna mellan SEKO, MTR och eventuella underentreprenörer är klara.

Villkor och anställningar för ALL personal på pendeln ska säkras!  Vi håller ihop här !

Möjlighet att gå i konflikt från 1 april 2016

Om det företag som vinner anbudet inte tar över all personal och de avtal vi har med STÅG och ISS så kan SEKO gå ut i konflikt för att försvara våra medlemmars arbetsvillkor. Det har varit en styrka att ha det i ryggen när vi träffade de olika företagen som deltog i pendelupphandlingen. Att SEKO varslade om konflikt 2013 och gick ut i strejk 2014 gör att ingen arbetsgivare kan bortse från den möjligheten. Strejkrätten utgör den viktigaste trygghetsförsäkring vi som anställda har i upphandlingstider.

Olof Fryklöf

8 december

 

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Rune

   /  8 december, 2015

  Måste ni från SEKO alltid skramla med konfliktvapnet? SÅ tråkigt att ha med er att göra,

  Svara
 2. Anonym

   /  8 december, 2015

  jag hoppas alla anställning på Pendeln ska vara tillsvidare mtr

  Svara
 3. Rune:
  Nej vi skramlar inte med konfliktvapnet här. Inget tyder idag på att vi kommer att behöva använda det. Men det är bra för våra medlemmar att känna till att möjligheten finns om våra anställningar och avtal skulle hamna under hot. De konflikter som togs 2013 och 2014 gör att vi står starkare idag.

  Anonym:
  SEKO:s uppfattning är anställningar ska vara tillsvidare på heltid om inget annat överenskommes.

  Svara
 4. Rune

   /  9 december, 2015

  Det jag menade var att det känns trist att redan nu börja prata om ”möjligheten” att gå i konflikt. Självklart hoppas jag att de som arbetar i denna mycket viktiga verksamhet får så bra villkor som överhuvudtaget är möjligt. Önskar er ett ärligt lycka till i kommande förhandlingar med MTR. Jag tror det kan bli bra.

  Svara
 5. Rune: Förstår vad du menar. Samtidigt så är det den ”möjligheten” och ”rättigheten” som ligger till grund för att vi trots allt har kollektivavtal och löner inom spårtrafik som jämförelsevis inte är så dåliga ( även om mycket kunde vara bättre).

  Idag finns indikationer på att det kommer att bli en strejk i april. Men som fackförening måste det finnas en beredskap på att det kan bli så. Medlemmarna ska också kunna känna sig trygga i att SEKO inte kommer acceptera att saker som löner och avtal försämras.

  Förhoppningsvis så kommer inrangeringen av personal och avtal flyta på och lösas vid ett förhandlingsbord,

  Svara
 6. Martin

   /  25 december, 2015

  Risken när MTR tar över är väl att stationsvärdarna i pendeln får samma arbetsvillkor som stationsvärdarna i t-banan. (Bl a ej rätt till toalettpauser förutom vid schemalagda tidpunkter var 2,5 timme.)

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: