Seko förbundet sviker tågvärdarna och Pendelklubben!
Onsdag 4/5 blev Pendelklubben informerad om att Seko:s förbundsledning tagit över förhandlingen med MTR gällande hur tågvärdarna ska avvecklas. Man ställer Pendelklubben åt sidan och visar ingen respekt för klubbens förhandlingsrätt och medlemsbeslut. Våra krav på hur det ska gå till om tågvärdarna avvecklas betyder ingenting.
I och med att Pendelklubben sade Nej till förslaget som MTR lade fram den 11 mars måste förhandlingarna med vår klubb fortsätta. Dessa fortsatta förhandlingar har förbundsledningen nu tagit över utan vårt medgivande.
I ett långt försvar till sitt agerande skriver Seko på sin hemsida att man nu räddar 300 jobb på pendeln. Läs här:
https://www.seko.se/…/seko-och-mtr-overens–300-jobb…/
Vad Seko inte berättar är att man vägrar respektera Pendelklubbens medlemsbeslut:
* Att vi sagt Nej till MTR:s ”erbjudande” om hur tågvärdarna ska avvecklas.
* Att vi krävt att erbjudanden om en annan tjänst inom MTR Nordic ska gälla både tågvärdar och stationsvärdar.
* Att MTR ska svara på frågorna som våra medlemmar ställt men inte fått svar på.
* Att LAS ska gälla om vi inte kommer överens om ett bättre alternativ än det som MTR presenterat.
* Att vi inte kan acceptera att tågvärdar med lång anställning riskerar bli arbetslösa om de måste tacka Nej till arbete som erbjuds utanför pendeln.
Förbundsledningen negligerar Pendelklubben och dess medlemmars beslut om vad vi anser är ett skäligt alternativ till principen först-in-sist-ut. Det är att visa noll respekt för våra medlemmar. Det är att gå ner på knä för MTR som årligen planerar tjäna 100-talet miljoner på tågvärdens avveckling. Det är att ställa MTR:s intressen före våra medlemmars krav och behov. Det är att svika det fackliga löftet om sammanhållning.
På vilka grunder har förbundsledningen tagit över förhandlingarna med MTR?
Man har meddelat Pendelklubben att Seko Lok har överlämnat en lista på ett antal medlemmar som sägs vara berörda av förhandlingarna. Listan ska innehålla medlemmar i Seko Lok som inte är förare utan arbetar som tågvärd, stationsvärd eller annan tjänst som berörs i förhandlingarna om tågvärdarnas övertalighet. Med hänvisning till våra stadgar, som säger att en klubb inte får förhandla för andra klubbars medlemmar, fråntas därför Pendelklubben rätten att förhandla i denna fråga.
Förbundsledningen hävdar, att då Seko Lok sade Ja och Pendelklubben Nej till MTR:s förslag ger det förbundet rätt att ta över de fortsatta förhandlingarna. Man utgår ifrån att klubbarna har motsatta åsikter och hävdar rätten att ställa oss åt sidan. Men det bygger på falska premisser.
Under förhandlingarna med MTR sade Seko Lok att man inte hade några berörda medlemmar. När förhandlingarna avslutats kunde man läsa på deras hemsida (17 mars) sedan man haft medlemsmöte och där man diskuterat förhandlingarna:
”Under fredagens förhandling då arbetsgivarens förslag på lösning presenterades fick Seko Lok som första klubb ta ställning i frågan. Vi klargjorde att det i första hand är Seko Pendelklubbens samt STs röst som är relevant då detta i huvudsak rör deras medlemmar. Även Seko Lok räknas dock som part i denna förhandling då vi har ett fåtal medlemmar som, efter omplacering, tjänstgör inom de yrkesgrupper som Seko Pendelklubben och ST organiserar. Utifrån detta resonemang samt de diskussioner som kom upp under onsdagens informationsmöte har vi därför beslutat att vi framöver kommer lägga ner vår röst och backa SEKO Pendelklubbens linje i frågan då detta förhandlas med arbetsgivaren.”
Efter förhandlingens slut 11 mars hade Seko Lok nu ”ett fåtal medlemmar” som är berörda. Mer intressant är att Seko Lok deklarerar att man i de fortsatta förhandlingarna ska ”backa SEKO Pendelklubbens linje”. Det finns alltså inte några motsatta viljor enligt beslut på medlemsmötet. Ändå hävdar förbundet att klubbarna har olika uppfattningar och att Pendelklubben därför inte får fortsätta förhandla i eget namn.
Om Seko Lok har berörda medlemmar ska de delta i förhandlingarna. Att lägga ner sin röst om man har berörda medlemmar är inte att rekommendera. Men varför har då inte förbundet yrkat på att båda klubbarna är med i den fortsatta förhandlingen? Jo, problemet för Seko har inte varit den ena klubbens oreserverade stöd till MTR:s förslag. Problemet har varit den andra klubbens Nej. Vårt Nej.
När Pendelklubben begärt att få veta vilka medlemmar Seko Lok har som är berörda av förhandlingen har svaret från Seko:s ombudsman varit att man inte behöver redovisa detta till oss.
Nu har ombudsmannen enats med MTR och skrivit under protokollet som företaget presenterat. När Pendelklubbens styrelse läser protokollet kan vi inte se ett enda hållbart löfte som bättrar på det ursprungliga förslaget från MTR. Det som Pendelklubben sade Nej till. Här står endast fraser om att MTR ska ” försöka ta hänsyn”, ”i möjligaste mån ta hänsyn”, ”se över en tänkbar lösning” och ”ta i beaktande” det som Pendelklubben krävt.
Vi bifogar protokollet. Här har vi gulmarkerat förhandlingens resultat. Det som förbundsledningen hävdar ska garantera att 300 arbetstillfällen räddas kvar på pendeln.
Pendelklubbens styrelse menar att dessa tomma fraser inte betyder något för MTR. Men förbundsledningen anser sig veta så mycket bättre än vi hur mycket MTR:s löften är värda.
Skamligt är ordet!
Den 20 och 27 maj har Pendelklubben medlemsmöten. Vi begär att förbundsledningen kommer hit och förklarar sitt agerande.
Redan nu på lördag 7 maj har vi möjlighet att visa att vi håller ihop då vi har vårt tredje möte på Sergels torg 12-14.00. Ett bra tillfälle att visa att ingen ska tillåtas trampa på oss! Inte heller Seko.
/Styrelsen Seko Pendelklubben
Kategorier
Okategoriserade
sekopendelklubben Visa alla
SEKO Pendelklubben organiserar främst värdgrupper och städpersonal inom pendelverksamheten i Stockholms län. Klubbens medlemmar är anställda på Stockholmståg KB och ISS TraffiCare. Vid årsskiftet hade klubben ca 600 medlemmar. SEKO Pendelklubbens övergripande målsättning är att verka för bra arbetsvillkor för våra medlemmar och att driva frågan om en arbetsgivare för alla anställda inom pendeln, På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser. Klubben har en omfattande mötesverksamhet och ambitionen är att beslut som är av avgörande betydelse ska tas direkt på medlemsmöten. Vår styrka beror helt på att vi har aktiva och pålästa medlemmar!