Vad händer nu med tågvärdarna?
I förra veckan skrev trafikchef Linda Goldbach till tågvärdarna att ”vägen framåt för alla berörda tågvärdar är överenskommen med våra fackliga organisationer”.
Är det sant? Nej.
I vårt lokala kollektivavtal står det tydligt och klart att det är de lokala parterna (Pendelklubben, ST och MTR i det här fallet) som förhandlar om personalnedskärningar när det gäller tåg- och stationsvärdar. Det gör inte Seko förbundet och deras ombudsman.
MTR kan skriva avtal med Påven, Musse Pigg eller vem man vill. Det berör inte oss. Vi äger våra förhandlingar när det gäller personalminskning på pendeln.
Låt oss förklara:
MTR hävdar att man slutit en överenskommelse med Seko förbundets ombudsman om tågvärdarnas avveckling. Den överenskommelse gäller inte oss då förbundet inte kan ta ifrån Pendelklubben denna förhandling. Man kan ta ifrån oss hela vårt förhandlingsmandat men det har inte förbundet gjort. Och så länge vi har förhandlingsmandat äger Pendelklubben ALLA lokala förhandlingar. Inklusive denna.
Men förbundet har ju sagt att Pendelklubben och Seko Lok har olika uppfattningar och därför har man rätt att ta över förhandlingarna? Detta är att sprida rökridåer!
Pendelklubben och Seko Lok har egna lokala kollektivavtal. Om en medlem i Seko Lok blir uppsagd förhandlas det utifrån lokförarnas avtal. Om en medlem i Pendelklubben blir uppsagd förhandlas det utifrån tågvärdarnas eller stationsvärdarna avtal. Det är två suveräna klubbar med två skilda avtal.
Även om Pendelklubben och Seko Lok skulle ha olika uppfattningar om LAS och hur uppsägningar ska hanteras så förhandlar Seko Lok för sina medlemmar och vi för våra. Varför förhandlar vi annars inte lönerna tillsammans? Jo, för att vi förhandlar för våra respektive medlemmar och inget annat.
Det är alltså struntprat när förbundet påstår att de har rätt att ta ifrån oss denna förhandling. Antingen tar man ifrån oss vårt förhandlingsmandat helt eller så håller man sig borta. Punkt slut.
Det som nu händer är att vi klargör för MTR vad som står i kollektivavtalet. Att Pendelklubben är den lokala parten som ska förhandla frågan.
Vi förutsätter därför att MTR river överenskommelsen med Seko:s ombudsman. Om inte det sker ska vi förklara för MTR, att varje medlem som blir uppsagd p.g.a. att LAS inte respekteras blir det ett ärende som vi har för avsikt att driva till Arbetsdomstolen (AD).
Vad händer nu?
MTR har nu skickat ut sina blanketter där tågvärdarna uppmanas anmäla sitt intresse till de olika tjänster som erbjuds. Den som vill fyller givetvis i detta. Den som inte vill struntar i det.
Om en tågvärd vill tacka Ja till ett erbjudande om en annan tjänst inom MTR Nordic så ska han eller hon självklart göra det. Men kom ihåg, att den medlem som tackar Nej till erbjudandet och sedan blir uppsagd av MTR blir ett ärende för oss att driva vidare till AD.
Allt detta tar vi upp på våra medlemsmöten 20 och 27 maj. Kallelse och dagordning kommer denna vecka.
Har du frågor om detta? Hör av dig till klubbstyrelsen.
/Styrelsen Seko Pendelklubben
Kategorier
Okategoriserade
sekopendelklubben Visa alla
SEKO Pendelklubben organiserar främst värdgrupper och städpersonal inom pendelverksamheten i Stockholms län. Klubbens medlemmar är anställda på Stockholmståg KB och ISS TraffiCare. Vid årsskiftet hade klubben ca 600 medlemmar. SEKO Pendelklubbens övergripande målsättning är att verka för bra arbetsvillkor för våra medlemmar och att driva frågan om en arbetsgivare för alla anställda inom pendeln, På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser. Klubben har en omfattande mötesverksamhet och ambitionen är att beslut som är av avgörande betydelse ska tas direkt på medlemsmöten. Vår styrka beror helt på att vi har aktiva och pålästa medlemmar!