Hoppa till innehåll

Mötet med SEKO:s förbundsledning

Pendelklubbens medlemsmöte fredag 20 maj besöktes av Seko:s förbundsledning (5 st. inklusive förbundsordförande Gabriella Laveccia) och centrala ombudsmannen Thomas Gorin Weijmer. Ca 60-70 medlemmar deltog via Teams och/eller på plats i möteslokalen.

Förbundsledningen kom för att förklara och försvara den överenskommelse man slutit med MTR. Den som Pendelklubbens medlemsmöten sagt Nej till. Att det har rört upp starka känslor bland våra medlemmar vet vi alla. Dessa känslor lugnades inte av det förbundsledningen hade att säga. Tvärtom. Kritiken från medlemmarna på mötet var massiv.

Väljer själv att bli arbetslös

Att summera ett möte som pågår 1,5 timme är svårt. Men man kan med några korta ord sammanfatta det förbundsledningen hade att säga med följande: Man hävdar att man var väldigt demokratisk när man tog beslutet att ställa Pendelklubben åt sidan i förhandlingen med MTR. Man hävdar att alla tågvärdar får ett nytt arbete med bibehållen lön och den som tackar Nej till MTR:s erbjudande om ett nytt arbete väljer själv att bli arbetslös.

Det är dessa ord som förbundsledningen använder. Att tågvärdar som inte kan/vill säga Ja till MTR:s erbjudande om ett nytt arbete ”väljer” att bli arbetslösa. Det är beskedet till våra medlemmar som kan tvingas tacka Nej till ett erbjudande från MTR av fysiska skäl (man kan t.ex. vara för gammal för att börja städa), av geografiska skäl (det blir för långt till arbetet) eller för att arbetstiderna inte fungerar. Enligt förbundsledningen ”väljer” man då att bli arbetslös. Det är ditt eget val.

Upprörda medlemmar

Under ca 45 minuter presenterade ombudsman Thomas Gorin Weijmer argumenten för överenskommelsen som förbundsledningen slöt med MTR och som innebär att Lagen om anställningsskydd, LAS, inte gäller om och när tågvärdarna avvecklas. Tyvärr tycktes han inte kunna övertyga någon på mötet om att det var rätt agerat. Istället återkom hela tiden kritiska kommentarer från upprörda medlemmar.

Thomas Gorin Weijmer hänvisade till en mening i Seko:s stadgar: ”Klubb får inte vidta åtgärder i någon fråga som berör annan klubbs medlemmar.” Han påstod att denna mening i stadgarna gav förbundet rätt att ställa Pendelklubbens medlemmar åt sidan.

En fackklubb får inte förhandla för en annan klubbs medlemmar. Det är innebörden av texten. Och då förbundsledningen hävdar att Seko Lok har medlemmar som är berörda av förhandlingen om tågvärdarnas avveckling får inte Pendelklubben förhandla eftersom vi då vidtar åtgärder i en fråga som berör annan klubbs medlemmar. Så ser argumentationen ut.

Har Seko Lok berörda medlemmar?

Vad är det då för medlemmar Seko Lok har som är berörda av förhandlingen om tågvärdarnas avveckling? Här hänvisade Thomas Gorin Weijmer till ”ett par personer som är tillfälligt omplacerade”. Alltså lokförare som för tillfället är oplacerade av t.ex. medicinska skäl men som fortfarande är lokförare – och därför inte heller omfattas av någon övertalighet.

Förbundsledningen bygger vidare sin argumentation på att Seko Lok sade Ja till MTR:s förslag medan Pendelklubben sade Nej. Och då våra två klubbar hade olika uppfattningar menar man att förbundsledningen därför måste ta över förhandlingarna med MTR.

Detta ifrågasattes på mötet. Seko Lok:s medlemsmöte 16 mars beslöt att ”backa Pendelklubbens linje” (se rapport på Seko Lok:s hemsida den 17 mars) och klubben skulle lägga ner sin röst i den fortsatta förhandlingen. Förbundsledningen bygger därmed sin argumentation på falska premisser. Man målar upp en motsättning mellan två klubbar som inte finns. Det innebär att inte bara Pendelklubbens medlemsbeslut negligeras av förbundsledningen. Också Seko Lok:s medlemsbeslut den 16 mars trampar förbundsledningen på.

Inget svar

På frågan om varför förbundsledningen då inte började med att kalla Seko Lok och Pendelklubben till ett möte för att reda ut våra olika uppfattningar i förhandlingen med MTR gavs inget svar. Inte heller kunde man förklara varför Seko Lok inte kallades till de fortsatta förhandlingarna, om nu båda klubbarna var berörda av övertaligheten? Thomas Gorin Weijmer kunde bara hänvisa till att han hade fått mandat från Seko Lok:s ordförande att ta över de fortsatta förhandlingarna.

Pendelklubben styrelse påtalade, att även om våra två klubbar skulle ha olika uppfattningar så spelar det ingen roll då vi har två olika avtal. Seko Lok:s medlemmar sägs upp utifrån förarnas avtal och Pendelklubbens medlemmar sägs upp utifrån våra avtal.

Detta är vad förbundsledningen själv tidigare har hänvisat till när Pendelklubben ifrågasatt fördelningen av den lokala lönepotten. Då har man svarat att vi är två suveräna klubbar. Att varje klubb har sitt eget mandat att förhandla. Nu har man svängt 180 grader och hävdar motsatsen.

Sammanfattningsvis kan man konstatera från mötet:

  • Seko:s förbundsledning anser sig veta och förstå så mycket mer än Pendelklubbens medlemmar. I synnerhet vet man mer om MTR än vi som arbetar på pendeln.
  • Vår erfarenhet betyder inget då vi hävdar att MTR:s löften är intet värda när man lovar att ”i möjligaste mån” ta hänsyn till geografisk placering, att man ska ”försöka ta hänsyn till” en tågvärd som önskar kvarstå i befattning som tågvärd så länge befattningen finns kvar och att man kommer ”se över en tänkbar lösning” för tågvärdar som hellre vill gå i pension i förtid än erbjudas ett nytt arbete. Så ser formuleringarna ut i protokollet som ombudsmannen skrivit på.
  • Förbundsledningen hävdar att man fått garantier från MTR att längst anställningstid ger förtur om fler tågvärdar söker samma tjänst. Men i verkligheten har MTR i protokollet bara lovat att anställningstiden ska ”tas i beaktande”.
  • Det Pendelklubbens medlemmar på mötet kallade odemokratiskt agerande hävdar förbundsledningen är demokrati i allra högsta grad.
  • Förbundsledningen hävdar att vi nu ska fortsätta kämpa med den stora frågan. Att stoppa planerna på kameror istället för tågvärdar. Men förbundet har redan lämnat Pendelklubben ensam med att kämpa för detta. Man har vänt oss ryggen. Det vet våra medlemmar.
  • Förbundsledningen låter som Kristoffer Tamsons (m) när man hävdar att man har räddat tågvärdarna från arbetslöshet. Ingen ska behöva bli arbetslös ”om man inte själv önskar det”. Det är den moderata valfriheten som gäller för förbundsledningen. Du har dig själv att skylla om du blir arbetslös.
  • Ingen respekt visas för vad som står i LAS. Ingen respekt för vårt kollektivavtal där det står vem som förhandlar om övertalighet. Ingen respekt för Seko:s stadgar där det står om klubbars förhandlingsrätt. Ingen respekt för MBL, där det framgår att det är den lokala arbetstagarorganisationen som förhandlar i denna fråga.

Mycket mer finns att säga om det som framkom på mötet men då blir rapporten för lång.

Vi återkommer med mer information efter medlemsmötet den 27 maj.

OBS! Förbundsledningen tänker inte komma till mötet den 27 maj men det betyder inte att vi saknar viktiga frågor att diskutera och ta beslut om.

/Seko Pendelklubbens styrelse

Kategorier

Uncategorized

sekopendelklubben Visa alla

SEKO Pendelklubben organiserar främst värdgrupper och städpersonal inom pendelverksamheten i Stockholms län. Klubbens medlemmar är anställda på Stockholmståg KB och ISS TraffiCare. Vid årsskiftet hade klubben ca 600 medlemmar. SEKO Pendelklubbens övergripande målsättning är att verka för bra arbetsvillkor för våra medlemmar och att driva frågan om en arbetsgivare för alla anställda inom pendeln, På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser. Klubben har en omfattande mötesverksamhet och ambitionen är att beslut som är av avgörande betydelse ska tas direkt på medlemsmöten. Vår styrka beror helt på att vi har aktiva och pålästa medlemmar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: