Angående MTR:s erbjudande om en ny tjänst
Igår, måndag 27 juni, bjöd MTR in till möte med klubbordförandena för att presentera tilldelningen av tågvärdarnas ”önskemål” om en ny befattning. Endast Pendelklubben och ST deltog på mötet.
Följande framkom på mötet:
Enligt MTR skulle de flesta tågvärdar bli ”hyggligt nöjda” med sin placering men däremot kanske inte alla.
Av de 304 tågvärdar som gavs möjlighet att fylla i en intresseanmälan om en ny tjänst var det 299 som svarade. Då några av dessa redan har slutat på pendeln kvarstår 295 tillsvidareanställda tågvärdar som MTR har tilldelat en ny tjänst.
MTR menar att man har följt ancienniteten (anställningstiden) vid tilldelningen och att 220 av 295 tågvärdar har fått sitt förstahandsval. Det anser man är ett gott resultat.
Med förstahandsval menar MTR den tjänst som tågvärdarna gett högst siffra (rangordnat 1-7) i sin intresseanmälan. Om man t.ex. har angett utbildning till förare som främsta val men inte klarat av testet har MTR utgått från nästa angivna befattning och benämner det som förstahandsval.
Pendelklubben fick på mötet uppgift om hur många tågvärdar som erbjuds en tjänst inom respektive yrke/befattning. MTR vill inte att det inte ska offentliggöras med hänvisning till att det ännu är en preliminär placering. Fortfarande har bl.a. inte alla tester klarats av till förarutbildningen varför förändringar kan komma att ske vad gäller placeringarna.
Tidigare har MTR angett att det behövs 20 tjänster till det man kallar Operativt Trafikstöd, OTS. Man har utökat det till 30 tjänster för att få ihop ett fungerande schema. MTR:s plan är att denna befattning ska finnas på plats när tågvärdarna börjar avvecklas, vilket man fortfarande menar ska ske i början av hösten. Beskedet är att projektet möjligen blir försenat ett par veckor p.g.a. saknad mjukvara som behövs till förarnas PTU-utbildning. Men i övrigt hävdar MTR att PTU-projektet som helhet fortlöper som planerat.
Vad det gäller placering som stationsvärd på pendeln och tunnelbanan är det MTR:s besked att man kommer ”ta hänsyn så långt det går” vad gäller geografisk placering. (Hur lång restiden blir från hemmet till arbetet).
MTR har nu idag gett besked till tågvärdarna om vilken tjänst som erbjuds. På mötet igår sade MTR att ingen ska behöva tacka Ja eller Nej till denna befattning utan betänketid och möjlighet att ställa frågor (till sin närmsta chef). Om man inte är nöjd med placeringen var uppmaningen att man ska ta kontakt med sin GC.
Ett besked om när tågvärdarna skulle ge svar på erbjudandet om en ny tjänst framkom inte på mötet igår. Svaret var svävande och angavs till ”efter sommaren”. Nu vet vi att det är 1 augusti som gäller, vilket inte är ”efter sommaren”.
MTR struntar i att många tågvärdar är på semester eller snart går på semester och och därför saknar möjlighet att få svar på de frågor man behöver ställa innan man säkert kan tacka Ja eller Nej till den erbjudna tjänsten. Exempelvis kan det vara svårt att på förhand säga Ja till en tjänst om man inte vet var man blir placerad eller vilka arbetstiderna är.
Tackar man Nej till erbjudandet kvarstår beskedet att man blir uppsagd. Samtidigt vill MTR tona ner detta och hävdar att man kommer försöka räta ut alla frågetecken på individnivå och söka efter en så bra lösning som möjligt åt alla tågvärdar. Vad det i slutändan innebär återstår däremot att se.
Förutom att tjänsten som Operativt Trafikstöd ska tillsättas och startas upp under hösten räknar MTR med att det stora flertalet tågvärdar tillträder en annan tjänst först efter årsskiftet. Någon mer detaljerad tidsplan finns däremot inte utan MTR återkommer hela tiden till att man ska hitta bästa tänkbara lösningen på individnivå,
Vad gäller deltidsanställda tågvärdar har MTR erbjudit dessa att gå upp i sysselsättningsgrad, vilket en handfull ska ha tackat ja till. Några 100% anställda ska i motsvarande grad ha bett om att få gå ner i sysselsättningsgrad i den nya tjänsten.
Mängder av frågor och funderingar lär dyka upp när MTR nu presenterar resultatet av det man kallar intresseanmälan till en ny befattning. En del frågor går kanske att svara på för dagen medan annat lär bli obesvarade ännu en tid. Det finns därför all anledning att återkomma till denna fråga.
Seko Pendelklubben
gm: Rainer Andersson
Kategorier
sekopendelklubben Visa alla
SEKO Pendelklubben organiserar främst värdgrupper och städpersonal inom pendelverksamheten i Stockholms län. Klubbens medlemmar är anställda på Stockholmståg KB och ISS TraffiCare. Vid årsskiftet hade klubben ca 600 medlemmar. SEKO Pendelklubbens övergripande målsättning är att verka för bra arbetsvillkor för våra medlemmar och att driva frågan om en arbetsgivare för alla anställda inom pendeln, På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser. Klubben har en omfattande mötesverksamhet och ambitionen är att beslut som är av avgörande betydelse ska tas direkt på medlemsmöten. Vår styrka beror helt på att vi har aktiva och pålästa medlemmar!