Till Seko:s förbundsledning
Pendelklubben har mottagit svar från Seko- förbundets centrala ombudsman Thomas Gorin. Det gällde frågor som vi för två veckor sedan ställde angående tre av de tjänster som MTR har erbjudit tågvärdarna. Svaret är långt ifrån tillfredställande då Thomas Gorin bollar tillbaka frågorna till oss. Han tycks ha glömt att han och inte vi slöt överenskommelsen med MTR om hur tågvärdarna ska avvecklas. Därmed är det också han och ni i förbundsledningen som är ansvariga för resultatet av densamma.
Det första frågan gällde den nya tjänsten Operativt trafikstöd, OTS. Den förhandlades inte innan överenskommelsen slöts med MTR, trots att vi påpekade detta. Här planerar MTR en avtalsdumpning jämfört med tågvärdarnas nuvarande anställningsvillkor. Det står i kontrast till ert löfte till våra medlemmar om att ”alla kommer att behålla sina anställningsvillkor, exempelvis när det gäller lön, semester med mera.”
Här svarar Thomas Gorin att ”förbundet har inte förhandlat om innehållet i tjänsten, det ligger på klubb att förhandla detta om behov finns.”
Nej, det ligger inte på oss att förhandla villkoren i en tjänst som förbundsledningen gett sitt godkännande till utan att först förhandla villkoren. Vi förväntar oss att ni lever upp till löftet om att alla tågvärdar får behålla sina anställningsvillkor. Det är ert ansvar att villkoren överensstämmer med detta. Har det inte förhandlats tidigare är det hög tid att det görs nu.
Den andra frågan gällde var man blir placerad som stationsvärd på pendeln. Vad som händer om en tågvärd måste tacka nej till en tjänst som stationsvärd p.g.a. geografisk placering? Blir man uppsagd?
På detta svarar Thomas Gorin att ”om enskild medlem inte får en placering som är tillfredsställande bör/kan medlemmen lyfta frågan med hjälp av facket. Målsättningen är att alla ska få en så bra placering som möjligt.”
Här måste vi påminna om löftet som Thomas Gorin hävdade att MTR gav i samband med överenskommelsen som han skrev på. Att det var bindande. Det var Thomas Gorin och förbundsledningen som mot vår vilja slöt överenskommelsen med MTR och vi begär att ni tar ansvar för detta. Alla blev lovade ett arbete och det löftet ska hållas. Det ska inte bollas till oss att lösas den dagen då det redan är för sent.
MTR har satt 1 augusti som sista datum för tågvärdarna att säga Ja eller Nej till erbjudandet om en ny befattning. Hur ska de kunna göra det innan de vet var tjänsten är placerad? Det framgår inte. Pendelklubben begär svar av parterna som slöt överenskommelsen. Detta innan man kan kräva av våra medlemmar att de ska säga Ja eller Nej till den erbjudna tjänsten.
Den tredje frågan gällde beskedet från MTR om att schematilldelningen (gruppval) för de tågvärdar som hamnar på tunnelbanan ska utgå från anställningsåren på tunnelbanan. Det innebär att tågvärdarnas anställningstid på pendeln inte beaktas vid tilldelning av scheman på tunnelbanan. Våra kollegor får då välja sist av alla vilket schema de vill ha. Detta hävdar MTR ska framgå av kollektivavtalet på tunnelbanan. Men det stämmer inte. Det står bara anställningsår i kollektivavtalet och inget annat.
Vi ställde frågan om de som slutit överenskommelsen med MTR kommer se till att tågvärdar som hamnar på tunnelbanan tilldelas schema utifrån sina faktiska anställningsår? Här föreslår Thomas Gorin att vi ska försöka hitta en lösning tillsammans med Seko-klubben på tunnelbanan (som har krävt av MTR att tågvärdarna från pendeln inte ska få delta i schematilldelningen utifrån sin faktiska anställningstid).
Vi förväntar oss att förbundet ser till att våra medlemmar som hamnar på tunnelbanan får sina rättigheter beaktade och deltar i schematilldelning på samma villkor som andra anställda. Tunnelbanans kollektivavtal ska gälla också våra medlemmar. Det är inget vi kompromissar om.
Vi upprepar därför frågorna som redan är ställda och förväntar oss ett annat svar än det som har kommit från Thomas Gorin.
Seko Pendelklubbens styrelse
Kategorier
sekopendelklubben Visa alla
SEKO Pendelklubben organiserar främst värdgrupper och städpersonal inom pendelverksamheten i Stockholms län. Klubbens medlemmar är anställda på Stockholmståg KB och ISS TraffiCare. Vid årsskiftet hade klubben ca 600 medlemmar. SEKO Pendelklubbens övergripande målsättning är att verka för bra arbetsvillkor för våra medlemmar och att driva frågan om en arbetsgivare för alla anställda inom pendeln, På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser. Klubben har en omfattande mötesverksamhet och ambitionen är att beslut som är av avgörande betydelse ska tas direkt på medlemsmöten. Vår styrka beror helt på att vi har aktiva och pålästa medlemmar!