Hoppa till innehåll

Tilldelning av ny tjänst till tågvärdarna

MTR har meddelat att besked om den nya befattningen som erbjuds tågvärdarna kommer på tisdag 28 juni. En vecka senare än vad som tidigare utlovats.

Pendelklubben har ännu inte fått information om hur många som erbjuds arbete på tunnelbanan, Mälartåg, pendeln, städ o.s.v. Inte heller vem som erbjuds vad för slags tjänst. Det får vi möjligen veta på måndag.

Vi har däremot fått information om att inte tillräckligt många tåg- och stationsvärdar har klarat inträdesprovet för att fylla alla 30 platser till MTR:s interna lokförarutbildning. Man kommer därför erbjuda andra yrkesgrupper inom MTR att söka till utbildningen.

Obesvarade frågor

Pendelklubben har ännu inte fått svar på frågorna som vi förra veckan ställde till de andra fackklubbarna på pendeln. De som slöt överenskommelsen med MTR om hur tågvärdarna ska avvecklas. Frågorna gällde några av de tjänster som MTR erbjudit tågvärdarna. Det är väsentliga och viktiga frågor men dessa är således obesvarade. Dessa frågor ställdes även till Seko:s centrala ombudsman, som gav beskedet att han skulle återkomma denna vecka. Men det har han ännu inte gjort.

Kan alla tacka Ja till erbjudandet?

Pendelklubben kan inte på förhand säga om alla tågvärdar kan tacka Ja till tjänsten som MTR erbjuder på tisdag. Vi befarar att så inte är fallet. Vad ska då den medlem göra som får ett erbjudande om en ny tjänst som han/hon anser inte är godtagbart av något skäl? Enligt överenskommelsen som ST, Seko Lok, TJ och Seko-förbundet har slutits med MTR kommer det leda till uppsägning.

OBS, OBS, OBS! Du ska nu på tisdag inte behöva meddela MTR om du säger JA eller NEJ till tjänsten som du blir erbjuden. Innan du gör det ska du ha fått veta mer om vad den innebär. Arbetstider, stationeringsort, arbetsvillkor, avtal m.m. Ditt svar (JA eller NEJ?) får vänta till efter sommaren.

Hör av dig till klubbstyrelsen

Kontakta Pendelklubbens styrelse om du har frågor eller lutar åt att säga Nej till erbjudandet om en ny tjänst. Skriv till: seko.pendelklubben@gmail.com

Vi kommer att ta del av det du skriver men räkna inte med att vi hör av oss i juli utan det blir senare.

Det är semestertider och klubbstyrelsen är mer eller mindre frånvarande i juli. Inte heller ansvariga chefer på MTR är här. Ingen kommer därför säkert kunna svara på frågor om en ny placering förrän tidigast i augusti. Är det akut så ringer du klubbstyrelsen. Du får alltid tag i någon av oss. Tveka inte att höra av dig om du behöver råd, stöd eller annat. Oavsett om det är semestertider är det viktigt att du inte känner dig utlämnad och ensam med dina frågor.

Rätt tidpunkt?

Man kan undra över tidpunkten som MTR väljer för att informerar tågvärdarna om en ny tjänst. Om den är medvetet vald. Det sker när semestrarna börjar. Tidpunkten är i vart fall sämsta tänkbara. MTR upprepar förra sommarens överraskning. Då gällde det att tågvärdar skulle bort. Den här sommaren är beskedet vad MTR anser att tågvärdarna kan göra istället.

OBS! Frågan om tågvärdar vs kameror är ännu inte avgjord. Projektet är fortfarande osäkert på många punkter och än finns ingen 100%-ig prognos som säger att MTR lyckas genomföra det. Vi behöver därför alla försöka hålla huvudet kallt i sommarvärmen.

Styrelsen Seko Pendelklubben

Kategorier

Uncategorized

sekopendelklubben Visa alla

SEKO Pendelklubben organiserar främst värdgrupper och städpersonal inom pendelverksamheten i Stockholms län. Klubbens medlemmar är anställda på Stockholmståg KB och ISS TraffiCare. Vid årsskiftet hade klubben ca 600 medlemmar. SEKO Pendelklubbens övergripande målsättning är att verka för bra arbetsvillkor för våra medlemmar och att driva frågan om en arbetsgivare för alla anställda inom pendeln, På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser. Klubben har en omfattande mötesverksamhet och ambitionen är att beslut som är av avgörande betydelse ska tas direkt på medlemsmöten. Vår styrka beror helt på att vi har aktiva och pålästa medlemmar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: