Är du intresserad av OTS-tjänsten?
Innan jul informerade MTR att man skulle annonsera om lediga OTS-tjänster. Ett antal platser var vakanta p.g.a. tjänstledighet och annat.
Man skulle kunna tro att rekryteringen till det operativa trafikstödet sker bland tågvärdarna. Att de som ska anställas för att hjälpa den ensamma föraren har erfarenhet som tågvärd och känner till de problem och situationer som kan uppstå på ett pendeltåg. Men nej.
Rekryteringen sker externt. Utanför pendeln. Visserligen är det ”meriterande med erfarenhet från tågvärdsyrket” men det är inget krav. Så högt värderar MTR tågvärdarnas yrkeserfarenhet och lokförarnas behov av att känna sig trygga när de är ensamma ombord på tågen.
Kanske kommer ett antal tågvärdar ändå söka till OTS? Vi får hoppas på det. Men de som söker tjänsten bör då även begära svar på hur lönen, schemat, avtalet, semestervillkoren och de konkreta arbetsuppgifterna ser ut.
Begär att få se schemat. Fråga vad som händer med Stag-dagarna och den framtida löneutvecklingen. Fråga vad som gäller om tågvärdarna blir kvar och OTS-tjänsten istället avvecklas. Får man då komma tillbaka som tågvärd med samma anställningsvillkor som idag? Eller räknas man då som nyanställd med lägsta lön?
Bland kollegorna som redan ingår i OTS-gruppen har många frågor ställts som ännu inte har besvarats av MTR. Pendelklubben begärde i juni förhandling om villkoren för OTS. Vi har fortfarande inte fått svar på en rad av de frågor som vi ställde om avtalet och arbetsuppgifterna.
Vi har haft en förhandling där vi dömde ut MTR:s schemaförslag. Av flera skäl. Det saknar bl.a. reserver på helger och nätter vilket lär innebära övertid om alla fyra bilar ska bemannas som det är tänkt. Sju nätter på rad (inom 10 dagar) är kanske heller inte så lämpligt om man ska hålla sig vaken bakom ratten i en bil.
Man bör tänka över det noga innan man tackar ja till en tjänst med så många frågetecken. Köp inte grisen i säcken och tro att det löser sig. Du vill inte i efterhand vakna upp och fråga dig varför du inte begärde svar på dina frågor.
Styrelsen Seko Pendelklubben
Kategorier
Okategoriserade
sekopendelklubben Visa alla
SEKO Pendelklubben organiserar främst värdgrupper och städpersonal inom pendelverksamheten i Stockholms län. Klubbens medlemmar är anställda på Stockholmståg KB och ISS TraffiCare. Vid årsskiftet hade klubben ca 600 medlemmar. SEKO Pendelklubbens övergripande målsättning är att verka för bra arbetsvillkor för våra medlemmar och att driva frågan om en arbetsgivare för alla anställda inom pendeln, På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser. Klubben har en omfattande mötesverksamhet och ambitionen är att beslut som är av avgörande betydelse ska tas direkt på medlemsmöten. Vår styrka beror helt på att vi har aktiva och pålästa medlemmar!