Hur går det att förhandla med MTR?
På frågan om hur det går att förhandla med MTR är svaret i princip, att det går inte alls.
Seko Pendelklubbens förhandlingsdelegation har i dagarna haft möte för att gå igenom förhandlingsläget med MTR. Det resulterade i ytterligare drygt 10 nya begäran om förhandling skickades till MTR, utöver de närmare 40 tidigare begäran om förhandling i enskilda frågor som har skickats till företaget.
Strax före jul lämnade Pendelklubben över ett 40-tal av våra förhandlingar till Seko:s ombudsman med begäran om att dessa skulle förhandlas centralt. Då MTR struntar fullständigt i att respektera vår rätt till förhandling och att dessa förhandlingar även avslutas med ett påskrivet protokoll finns det ingen annan väg att gå än att begära en central förhandling. En begärd förhandling från en fackklubb måste få ett avslut och om arbetsgivaren vägrar respektera det kan klubben begära en central förhandling.
Det handlar i grund och botten om förhandlingsvägran. Ett medvetet val som MTR gör för att slippa betala eller åtgärda det Pendelklubben hävdar är ett brott mot avtal eller en lagparagraf. Almega undrar redan sedan tidigare hur det står till med förhandlingsordningen på MTR. Man lär inte uppskatta att få en sådan mängd förhandlingar på bordet som rimligtvis bör hanteras lokalt. Men det är inte vårt ansvar om MTR vill skämma ut sig på detta sätt.
Våra förhandlingsbegäran handlar främst om frågor som har uppdagats på stationssidan. MTR har nu bl.a. för tredje gången hyrt in Veteranpoolen utan att förhandla det med facket, vilket redan har kostat företaget ett stort skadestånd.
Andra stationsfrågor gäller utebliven paus och rast/måltidsuppehåll, brott mot semesterlagen, arbete på fridag, arbetsuppgifter utförda på fritiden, ej förhandlade KSV-turer, rampservice m.m.
På tågvärdsidan handlar det bl.a. om brott mot semesteravtalet, planerad övertid, felaktiga löner m.m.
Övergripande frågor som vi har begärt förhandling om gäller bl.a. nekad facklig tid, förlängda visstids- och arvodistkontrakt, OTS, SDO, OTL, restid vid utbildning, uteblivet tidsförskjutningstillägg, felaktigt beslagtagna FV-dagar, arbetstidsförläggning m.m.
MTR:s taktik är att se till att ingen förhandling blir slutförd. Men det betyder inte att Pendelklubben ger upp utan vi fortsätter driva frågorna så långt det går.
Då endast Pendelklubben begär förhandling i avtalsfrågor som rör tåg- och stationsvärdar är vi även ensam fackklubb att driva dessa frågor.
Seko Pendelklubbens förhandlingsdelegation
Susann Högye, Amir Nilo, Ajay Bhakri
Kategorier
sekopendelklubben Visa alla
SEKO Pendelklubben organiserar främst värdgrupper och städpersonal inom pendelverksamheten i Stockholms län. Klubbens medlemmar är anställda på Stockholmståg KB och ISS TraffiCare. Vid årsskiftet hade klubben ca 600 medlemmar. SEKO Pendelklubbens övergripande målsättning är att verka för bra arbetsvillkor för våra medlemmar och att driva frågan om en arbetsgivare för alla anställda inom pendeln, På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser. Klubben har en omfattande mötesverksamhet och ambitionen är att beslut som är av avgörande betydelse ska tas direkt på medlemsmöten. Vår styrka beror helt på att vi har aktiva och pålästa medlemmar!