Hoppa till innehåll

Augusti

Ordföranden har ordet

Om du hade växt upp i det här landet på 70-talet och framåt hade du säkert fått höra, att det som var bra för Volvo var bra för Sverige. Hade du vuxit upp i Karlskoga i Värmland hade du garanterat fått lära dig att det som var bra för vapentillverkaren Bofors var bra för jobben på orten. Här lät man ingen ostraffat kritisera svensk vapenexport.

Tumregeln för de fackliga organisationerna på dessa företag var att företagets intressen också var fackets intresse. Det som brukar kallas samförståndsanda.

Vad som är bra för MTR

Det finns inget färdigt svar på vad som är rätt eller fel med detta. Det handlar snarare om värderingar, (o)moral, åsikter och egenintresse. Vad som är rätt eller fel i relationen till arbetsgivaren avgörs av medlemmarna i den fackliga organisationen. I vart fall om medlemmarna tillåts ha en åsikt om saken.

Smaka på detta: Det som är bra för MTR är bra för oss anställda. När MTR växer gynnar det alla på företaget. Det säkrar våra jobb och det ger oss möjlighet att utvecklas och hitta nya karriärvägar.

Stämmer påståendet? Ja, det beror på vem du frågar.

Skilda åsikter

Man kan konstatera att det bland pendelns olika fackliga företrädare och klubbar finns skilda åsikter kring detta. Några gratulerade MTR när man vann Mälartrafiken, någon annan gjorde det inte. Några valde att uttrycka sig positivt om valet av chef som ska genomföra projektet med att ta bort tågvärdarna, någon annan gjorde det inte. Någon ser det som meningslöst att kräva att tågvärdarna ska vara kvar i hytten, en annan gör det inte.

Och visst kan det vara svåra frågor att ta ställning till. Anser vi t.ex. att det är bra om MTR vinner nästa upphandling av tunnelbanan? Om man till äventyrs inte tycker det uppfattas det som illojalt av företaget och då gäller det att vara försiktig med vem man säger det till.

Gynnar det dig?

Fundera på detta: MTR strävar efter att få bort stationsvärdarna från biljettluckan. Istället ska de stå vid spärrlinjen och sälja kaffe och paraplyer till resenärerna som längtar efter service i världsklass. Passar det dig?

MTR vill att tågvärdarna ersätts med kameror. Det gynnar företaget och dess strategi och ingår i det man kallar moving generation. Är det bra också för dig?

MTR har intresse av att biljettluckan på stationerna inte är obemannad en enda sekund. Annars kan det bli böter. En del kollegor kissar hellre i en pet-flaska än besvärar sin arbetsgivare med 5.000 kronor i böter till SL om de inte kan vänta på en avlösare som aldrig tycks komma. Bra för MTR och även för dig?

Tummen upp?

MTR sparar pengar genom att flytta våra städkollegor till ett nybildat bolag med ett billigare kollektivavtal. Gör du tummen upp?

MTR har efter ett halvår av förhandlingar ännu inte fått till ett avtal för personalen som ska arbeta inom Mälartrafiken. De fackliga kraven tycks inte gagna företagets intressen. Om man anser att det som är bra för MTR också är bra för oss anställda så undrar man givetvis vad facket håller på med. Eller?

Erinran

För snart två år sedan belönades jag av min chef med en erinran då jag inte gjorde utrop om att tågen var i tid. Här kunde man läsa att jag hade sagt till min gruppchef att jag ”inte vill bidra till att MTR tjänar pengar”.

Här tycks vi ha svart på vitt att undertecknad inte vill medverka till MTR:s framgång. Att jag inte är företagsvänlig. Eller hur ska man tolka det?

Självklart påpekade jag, när jag fick denna erinran, att jag aldrig uttryckt mig så. Att som facklig företrädare uttala sig om sin arbetsgivare på det sättet, inför sin närmsta chef, vore korkat. Men eftersom chefer har tolkningsföreträde så står det som det står i min erinran. Det är bara att gilla läget.

Så nu vet ni det. Undertecknad vill inte bidra till att MTR tjänar pengar. Det har ni företagets ord på. Det kanske är dags att byta ut er ordförande mot någon med mer samförståndsanda?

Gratulera MTR?

Vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt med att vara företagsvänlig får du själv avgöra. Vad det gäller Pendelklubben är det våra medlemsmöten som fattar beslut om detta. På torsdag har vi möte och ska då bestämma om vi ska gratulera MTR till att man äntligen har en plan för hur man blir av med tågvärdarna – eller vad vi kan göra för att stoppa det?

Vi ställer oss frågan om det gynnar oss att vi när som helst kan flyttas över till ett annat bolag och på så sätt blir av med våra lokala avtal. Vi frågar oss om det är till vår fördel att stationsvärden flyttas ut från biljettluckan? Och ska vi hurra när kollegorna på POC nu får dubbla arbetsuppgifter?

Ska facket vara företagsvänligt eller inte? Det är frågan för dagen.

To be or not to be? var också det som Hamlet ville ha svar på.

Rainer Andersson

Ordförande Seko Pendelklubben

%d bloggare gillar detta: