MTR Förhandlingarna 8 september

Rapport från förhandlingar med MTR 8 september

Hej kära medlemmar,

Seko Pendelklubbens förhandlingsdelegation träffar MTR varannan torsdag fram till övergången mötets längd har varierat mellan 2 och 3 timmar. Vi inom pendelklubben har begärt mer tid då vi anser att tiden inte är tillräcklig men MTR har sagt nej till detta. Förutom dessa möten kommer vi att ha separata möten i mindre grupper som diskuterar detaljfrågor exempel på detta är uniform och turlistor. Vi kommer löpande att redovisa resultatet av våra möten MTR.

Uniform:

Nu i torsdags har vi haft slutförhandling i uniformsfrågan. Vi har lyckats få igenom många av våra synpunkter men inte alla. Vi kommer att få MTRs uniform, de plagg som ni hade möjlighet att prova i juni.

Våra viktigaste krav har varit:

Full tillgång till samtliga plagg i sortimentet.

Full tilldelning av plagg (alla plagg i startpaketet)

Tillräcklig många byxor, skjortor, pike mm. Från start.

Tillgång till shorts och kjol

Anonym bricka utan namn för de som önskar.

Samma sortiment för alla, samtliga anställda ska ha alla plagg.

Ryggsäck/ väska för åkande personal

Skor från shoemed, 2 par under 2017

Separat färg på uniform och egen logga föra att särskilja Pendelns personal från tunnelbanans.

Av dessa krav har vi lyckats få igenom samtliga utom det sistnämnda där MTR envist står fast vid att de inte vill att vi har egen färg på uniformen och egen logga. Vi kommer att fortsätta att jobba vidare i frågan i framtiden. Vi har begärt en riskanalys om nackdelen med att ha samma uniform som tunnelbanan som kommer att utföras i början av oktober. Skulle analysen visa på risker för personalen kommer frågan om egen färg och logga att tas upp på nytt.

Uniformen kommer att skickas hem till alla anställda. För er som ännu inte har provat uniformen och är osäkra på storlek så har vi föreslagit följande:

Möjlighet att prova på APT under hösten.

Provkollektion på 49an och i Södertälje

Måttangivelser i cm på storlekstabellen.

MTR återkommer med svar på dessa frågor. När det gäller kavaj och finbyxan har dessa kemtvätt. Vi har påpekat det orimliga i att personalen ur egen ficka ska bekosta kemtvätt av uniformsplagg och yrkat på att MTR ska stå för kemtvätten. MTR återkommer om detta.

Fackliga representanter och skyddsombud kommer att inge i MTRs uniformsråd och ha möjligheter att påverka vår framtida uniform.

Lokaler:

Inget är ännu 100 % klart MTR önskar ta över befintliga lokaler och sitter i förhandlingar med Jernhusen. Det mesta talar för att vi vid trafikstart behåller nuvarande lokaler. Detsamma gäller överliggningar och andra rastlokaler vi använder idag.

IT/Kommunikation

MTR kommer att använda nuvarande planeringsverktyget IVU, de kommer även att ha ett system för störningsinformation och rapporter med liknande funktioner som vårt nuvarande system. De kommer inte att ta över Kompis. MTRs system heter Compass.

Samtliga Tågvärdar och stationsvärdar kommer att få en smartphone Samsung J3. Det kommer även att finnas 1 stationsmobil som ersätter de i dag fasta stationstelefonerna.

Tågvärdar kommer att få plattor. Surfplattor kommer att finnas för stationsvärdar på samtliga stationer precis som idag. Pendelklubben har föreslagit personliga plattor även för stationspersonalen. – MTR återkommer när man funderat på detta. Det är ännu oklart om man ska ta över befintliga plattor eller köpa in nya.

Vi kommer precis som tidigare att ha ett eget intranät och telefonväxel. MTR kommer att betala för att flytta nuvarande nyckelnummer t.ex. personalfördelning och OPL. Vi kommer att få nya personliga telefonnummer.

Man kommer att införa ett åkandestöd med körorder, körplan, fordonsskaderaporter och olika dokument. Det kommer att ske i form av en app till surfplattan och telefonen.

Gruppval/semesterlön

Gruppvis för tågvärdar kommer att hållas under den vanliga perioden, arbetet pågår och Stockholmstågs ordinarie planeringsavdelning utför arbetet. Mer information kommer senare. Semestervalet på station beräknas komma ut under den vanliga perioden.

SEKO Pendelklubbens styrelse

%d bloggare gillar detta: