Hotet mot våra arbetsvillkor!

Vad har hänt?

STÅG tog i våras in en ny underentreprenör för frontrutetvätt och sade upp detta avtal med ISS. Verksamheten flyttade i samband med det från ytterstationerna till Cst. Enligt MBL § 38 är en arbetsgivare skyldig att förhandla detta med de fackliga organisationerna, vilket inte gjordes.

SEKO Pendelklubben har därför begärt skadestånd för att STÅG brutit mot Mbl §38.

Portalavtalet hotas!

STÅG har inte heller följt det avtal (portal-avtalet) som föreskriver verksamhets-övergång, rätten till heltid och spårtrafikavtal om någon del av pendelverksamheten ”knoppas av” till en ny entreprenör.

Verksamhetsövergång var inte aktuellt i det här fallet eftersom ingen övertalighet uppstod på ISS men genom att inte kräva att den nya entreprenören tecknade spårtrafikavtalet fick personalen (som tvättar frontrutor) sämre arbetsvillkor än de som fanns tidigare.

Till saken hör att…

STÅG tidigare hotat med att säga upp detta portalavtal. Det stoppades sedan Pendel-klubben kontaktat SEKO förbundet i frågan. Istället har STÅG begärt att avtalet ska omförhandlas och kommit med ett förslag som innebär att allt av värde i avtalet skulle tas bort. Hotet om att STÅG ensidigt kan säga upp avtalet kvarstår. Det är viktigt att komma ihåg att portalavtalet på många sätt är det enskilt viktigaste skyddet vi anställda har om delar av verksamheten knoppas av”, något som kan drabba oss alla oavsett yrkeskategori.

 Förhandlingar med STÅG

Pendelklubben har haft flera förhandlingar med STÅG under sommaren. Vi har varit tydliga med att vi inte primärt är intresserade av något skadestånd (för brott mot Mbl §38) utan istället vill ha garantier för att STÅG följer Mbl och ingångna avtal. Framförallt ville vi ha en garanti för att STÅG inte ensidigt säger upp portalavtalet som man slutit med SEKO.

Svaret från STÅG är att man inte kan ge några som helst garantier. Istället väljer man att förhandla om skadestånd och riskerar en konflikt med facket, hellre än garanterar att avtalet inte ensidigt sägs upp.

Att omförhandla avtal är inget vi principiellt motsätter oss då verkligheten ofta förändras under åren. Och förhoppningsvis når vi ett tillfredsställande resultat i de kommande förhandlingarna om portalavtalet. Hotet om ensidig uppsägning är dock illavarslande.

Vad gör Pendelklubben?

Om STÅG säger upp portalavtalet kommer vi att koppla in vårt förbund. Ensidig uppsägning av avtal uppfattar vi som en tydlig signal som kräver uppmärksamhet från medlemmarnas sida. Sker detta kommer klubben kalla till medlemsmöten där frågan diskuteras. Det är nu tredje gången pendeln ska upphandlas och erfarenheterna säger oss, att om inte klubben och dess medlemmar är beredda att slåss för bevarade villkor (som när Citypendeln tog över 2000) då blir vi per automatik upphandlingens förlorare. Inför upphandlingen 2006 var vi bättre förberedda och det gav också positiva resultat.

Läs mer om vad en uppsägning av portalavtalet innebär

publicerat 24 september 2012

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Anonym

     /  26 september, 2012

    Mycket illa av Stockholmståg att bryta mot mbl. Kan vi lita på dem?

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: