Vad händer om portalavtalet sägs upp ?

Viktiga punkter i Portalavtalet:

  • Hela pendelverksamheten ( trafik, station, underhåll) betraktas som ett bolag vad gäller personalpolitik
  • Samma personalpolicy ska tillämpas av samtliga företag inom pendeln
  • Samma kollektivavtal i botten (spårtrafikavtalet) inom hela pendeln.
  • Oönskad lönespridning ska undvikas.
  • Tillsvidareanställningar ska vara på heltid.
  • Vid rehab, övertalighet och omplaceringar ska hela pendeln kunna användas för att hitta jobb, inte bara inom det egna företaget.
  • Vid avknoppningar till ett annat företag gäller verksamhetsövergång och spårtrafikavtalet.
  • Fackligt förtroendevalda och skyddsombud kan verka inom samtliga företag inom pendelverksamheten. (Därav består Pendelklubben av medlemmar från två olika företag).
  • Avtalet är tecknat med STÅG som har det fulla ansvaret att se till att dess under-entreprenörer inom pendelverksamheten efterlever villkoren i avtalet.

 Vi får inget gratis!

Du som är anställd efter 2006 känner kanske inte till historiken bakom portalavtalet? Avtalet kom till som en kompromiss sedan Pendelklubben i en omfattande kampanj, inför upphandlingen 2006, slogs för sammanhållen verksamhet. Vi krävde en och inte tre olika arbetsgivare. Så blev det inte men vi fick igenom portalavtalet som skulle garantera att samtliga bolag skulle ha en gemensam personalpolitik och att detta även gällde om delar av verksamheten knoppades av till nya  entreprenörer.

Med detta sagt: Tro inte att Dina anställnings-villkor är en skänk från ovan. Dina kollegor har slagits för dem!

 Vad betyder det om avtalet sägs upp?

Det innebär att såväl jobben som våra villkor hotas varje gång en del av verksamheten går  över till ett nytt bolag. Exempel på detta är om t.e.x. viseringen på Nynäs och Gnesta eller den nya Södertälje-gruppen skulle läggas på en underentreprenör. Alla yrkesgrupper inom pendeln kan drabbas av detta. De senaste åren har också visat att lagstiftningen inte ger oss anställda tillräckligt skydd.

Det betyder vidare att pendelklubben förlorar förhandlingsrätten med övriga företag inom pendeln. Detta kombinerat med att kravet på verksamhetsövergång och spårtrafikavtal skulle försvinna i portalavtalet öppnar upp för avtalsdumpning inom pendeln.

Varför skulle STÅG säga upp avtalet?

Det finns bara ett skäl. STÅG vill bli mer ”konkurrenskraftigt” och sänka sina kostnader. I det här fallet kostnader för personalen. I klartext betyder det försämrade villkor för de anställda inom pendeln.

Vi ska inte glömma att vår ägare, SJ, nyligen valde att inte ta över befintliga fordonsvårdare från TraffiCare utan istället nyanställde och sänkte sina lönekostnader radikalt. Att dessa tidigare varit anställda av SJ och att vissa hade arbetat med fordonsvård i 20-30 år spelade ingen roll. Arbetsgivarna rundar LAS och sänker sina kostnader på personalens bekostnad.

Märklig strategi av STÅG!

Att STÅG vill sänka sina kostnaderna är inget att uppröras över. Det vill alla arbetsgivare. Men för att vinna upphandlingen 2016 kanske man behöver personalen på sin sida?

Om förhandlingarna av portalavtalet inte skulle leda till något resultat och det sägs upp av STÅG så är det enligt vår mening att som att skjuta sig själv i foten. Ur facklig synvinkel är nämligen arbetsvillkoren och avtalen alltid viktigare än företagsloggan på uniformen!

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: