Almegas lögner!

Almega och Veolias alla lögner avslöjas!

Ljug

Almega och Veolia försöker i media fått det att framstå som att man seriöst försökt närma sig SEKO i frågan om anställningsformer. I ett pressmedelande daterat i söndags den 8 juni skriver man bl.a ” Almega har gått Seko till mötes om de timanställda. Almegas förslag går ut på att de timanställda efter ett år erbjuds en fast anställning. Det gör att de anställda får ökad trygghet, en stabil och förutsägbar inkomst och kan ansöka om banklån. Även Veolia har lämnat ett förslag som går facket till mötes.Läs hela pressmedelandet

Det låter bra inte sant? Samtidigt så dök andra uppgifter upp i media om att SEKO i stort sett backat i alla frågor. Förvåningen i media blev därför desto större när SEKO i stället utökade sitt varsel i tisdags. Parterna var ju ”nästan överens” ändå väljer SEKO ”konflikt före förhandling”

Sanningen om Almegas yrkande till SEKO 8 juni

untitled Det yrkande som las fram till SEKO den 8 juni var i själva verket ett förslag om avtalsdumpning för hela järnvägsbranschen. Alltifrån försämrade semesterregler, möjlighet till arbetsperioder på 13 timmar och slopandet av begränsningar för nattarbete. Reglerna skulle kunna  införas  i hela branschen efter en upphandling, inkl. Pendeln! Ett rent skambud med andra ord. Vi kan här presentera yrkandet som skickades från Almega till SEKO 8 juni. Fakta ska vara rätt!   Läs Almegas skambud till SEKO

Almegas förslag till ny anställningsform för hela järnvägsbranschen

Här menar Almega att man gått SEKO till mötes när det gäller att ge timanställda möjlighet till tillsvidareanställningar. Vad det handlar om är en helt ny anställningsform där timanställda får fasta anställningar på villkor att man jobbar under betydligt sämre arbetsvillkor än övrig personal. Här försvinner 19-05 regeln i sin helhet, sommarsemester ska kunna läggas ut tidigt i maj och sent i september, alla ska jobba som vrålskubb utan någon extra ersättning och anställningsgraden kan bli allt mellan 15-80%. Tanken från Almegas sida är att de som går på nuvarande avtal med tiden ska fasas ut och ersättas av anställda som i princip kan hanteras hur som helst vid turutläggning. Självklart så kommer inga nyanställda sedan att tas in på det gamla avtalens villkor.  Läs Almegas förslag till framtida anställningsformer inom spårtrafik.

Lokalt  på Veolia har en liknande lösning presenterats fast då till ännu sämre villkor. Där skulle även tjänstestället tas bort och FP-dagarna ska kunna flyttas godtyckligt av arbetsgivaren. På vissa upphandlade verksamheter kan det vara över 20 mil mellan depåerna! Läs Veolias förslag till SEKO om lokal lösning.

imagesDXOSCBI7Kan detta verkligen vara sant?

Så är det. Allt är skickat via mejl från Beata Hammarskiöld på Almega. Det finns inga tveksamheter här, vi har det svart på vitt. Här finns orsaken till det utökade varslet från SEKO: sida som också berör Pendeln. Om inte Almega ändrar attityd så finns inget för SEKO att förhandla om helt enkelt. Då måste vi strejka både för vår egen och våra kollegors skull.

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: