Frågor och svar om konflikten

FRågetecken 

Den här sidan uppdateras kontinuerligt och det är viktigt att alla våra medlemmar håller sig informerade om vad som gäller.

 

1. När börjar strejken och vilka av våra medlemmar omfattas?

Svar: Om parterna inte kommit överens innan så kommer samtliga SEKO-medlemmar anställda på Stockholmståg KB att efter kl. 03.00 på midsommarafton den 20 juni lägga ner arbetet. Våra medlemmar på ISS berörs inte av detta.

2. Vad innebär det rent praktiskt för mig som anställd om strejken bryter ut på STÅG?

Svar: Med all säkerhet så kommer vi inte släppas in i STÅGS lokaler (stationer och 49:an). Istället så kommer våra medlemmar att uppmanas att gå som strejkvakter och bevaka att inga bryter mot strejken eller den blockad som kommer att läggas på de arbeten vi annars skulle utföra. Klubben kommer med hjälp av Seko centralt att organisera detta. Mer info om detta kommer att mejlas ut till våra medlemmar och läggas ut här på hemsidan

3. Vilka får ersättning?

Svar: Alla som är medlemmar i SEKO och uttagna i  konflikt kommer att få konfliktersättning. .Ersättningen bestäms av SEKO förbundet men brukar  baseras på förlorad inkomst . Ersättningen påverkas av konfliktens omfattning. Även arvodister/timanställda kan få ersättning, men då jämför man med inkomsten man hade föregående månad.

4. Vad gäller om jag ska ha/har semester under strejken? (Nytt)

Svar: De som är på semester omfattas inte av strejken men Almega har nu lagt en s.k lockout på våra medlemmar anställda på Stockholmståg och Krösatågen från 25 juni. Det skulle kunna  innebära att även de som har semester blir en del av konflikten. Vad det innebär rent praktiskt kommer vi isåfall att återkomma till. Men från den 20 juni till den 25 juni så påverkas inte du som har semester av strejken..

5. Vad gör jag som jobbar natt mot den 20 juni ?

Svar: Tanken är att man då agerar som strejkvakt tills dess morgonpasset tar vid. Vad gäller transporter från överliggningar så kommer vi att återkomma. Finns inga möjligheter att ta sig från en plats med kommunala samfärsmedel så kan det bli så att SEKO betalar taxi. Alla medlemmar som jobbar natt kommer att kontaktas särskilt.

6.  Var ska jag gå strejkvakt och vad innebär det?

Svar: Som strejkvakt bevakar man att arbetsgivaren inte sätter in annan personal för att utföra det arbete vi annars skulle ah utfört. Alla arbetsuppgifter som idag utförs av SEKO-medlemmar på STÅG blir satta under blockad. Blockaden gäller för andra företag men även medlemmar i ST och oanslutna på Stockholmståg. Det handlar också om att informera allmänheten och ”synas”.

Mer info om tider, platser och omfattningen återkommer vi till. Medlemmar som har ledighet inplanerad går på sin ledighet som vanligt. Även om man är ledig så kan man komma ned till arbetsplatsen en stund och stödja strejkvakterna om man kan.

7.Varför väljer SEKO att ta strid igen istället för att förhandla?

Svar: Det är snarare arbetsgivarna inom Spårtrafik som valt att ta strid genom att försöka dumpa våra arbetsvillkor varje gång det sker en upphandling. SEKO försöker alltid att förhandla,  och det har man gjort på Öresundståg också, men Veolia vill inte diskutera rätten till heltid och trygga anställningsformer för förare och tågvärdar. Då återstår bara att ta strid eller lägga sig platt och låta Veolia få igenom att personalen ska tvingas ner på deltid eller jobba  per timme.

Hade SEKO inte varslat om konflikt 2013 så hade våra kollegor på Västtrafik fått sina löner sänkta och försämrade arbetstidsregler/ semesteravtal.

8. Vad har detta med Pendeln att göra?

Svar: Ensam är inte stark. Förra året gällde det att rädda avtalen på Västtrafik i år handlar det om rätten till heltid på Öresundståg ( och andra företag inom Spårtrafik). När Pendeln upphandlas 2016 så kommer vi också att behöva stöd från  SEKO-kollektivet inom spårtrafik för att  få behålla våra arbetsvillkor.

9. Ska det varslas om strejk till varje midsommar?

Svar: Det bestämmer arbetsgivarna. Fortsätter man att försöka dumpa och trixa med avtal och hota personalens anställningar vid varje upphandling så lär vi få se mer av varsel och konflikter de närmaste åren. Förhoppningsvis lär de sig en läxa och de gäller även de som upphandlar trafiken. I Veoilias fall handlade det så uppenbart om ett underfinansierat anbud, lite som Citypendeln på pendeln, och i slutänden blir det de anställda och resenärerna som får betala notan.

När Pendeln upphandlas 2016 så  är det oerhört viktigt att vi vet att hjälp finns att tillgå från övriga spårtrafik om en oseriös arbetsgivare skulle vinna upphandlingen här-

10. ST säger att vi riskerar våra lokala avtal genom konflikten?

Svar: Konfliktvarslet från SEKO 2013 och det som lagts nu handlar just om att säkra våra lokala avtal och anställningar vid upphandlingar, Det ST säger är med andra ord nonsens och ett dåligt försök till ursäkt för att de återigen ställer sig vid sidan om och låter SEKO ta hela fighten själva.

11. Vad gäller för ST:s medlemmar och oanslutna om det blir strejk

Svar: Vi utgår ifrån att ingen utför de arbeten som blir satta under blockad av SEKO 20 juni.

12. Hur påverkar detta löneförhandlingarna för 2014 ?

Svar: Eftersom avtalet mellan SEKO och Almega är uppsagt så kommer inga löner att förhandlas med STÅG  innan konflikten är löst. Troligtvis så kommer inte storleken på löneförhöjningen att påverkas av detta. SEKO går ut i konflikt för rätten till heltid inte för höja lönen utöver de 1,8% parterna var överens om i juni 2013.

 

 

Frågor och Svar kommer att uppdateras kontinuerligt

Publicerat 17 maj, uppdaterad 18, 20 maj och 1 juni

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: