Info ang Reneriet

Information från SEKO Pendelklubben:

Vi har idag, måndag 17/10, träffat Reneriet för att diskutera företagets planer inför övertagandet den 11 december. Detta var det första mötet med Reneriet på nästan två månader och fortfarande kan man inte ge svar på alla våra frågor. Men några svar har vi ändå fått.

SEKO Pendelklubben bjuder in våra medlemmar inom städ och klotter på ISS och Stockholmståg till möten där vi närmare kan presentera vad som kom fram på dagens möte med Reneriet. Du kan välja mellan två alternativ:

Möte fredag 21 oktober kl. 18.30 – 20.30.

Plats: Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41

 

Möte måndag 24 oktober kl. 18.30 – 20.30.

Plats: Per Albinsalen, ABF-huset, Sveavägen 41

Om du åker tunnelbana till ABF-huset kan du kliva av vid Rådmansgatan och gå i riktning mot Hötorget och Sergels torg.

Vad som kortfattat kom fram på mötet idag med Reneriet var bl.a. att företaget ännu inget vet om hur mycket personal man anser att man kommer att behöva inom stationsstädningen. Man säger att man ännu inte har räknat klart och tror att man kan presentera detta för SEKO inom en eller två veckor. Men enligt vad som kom fram på mötet tycks Reneriet ha uppfattningen att det mesta kommer att bli som det är idag. Men detta kan vi givetvis inte ta för givet innan vi har sett deras organisationsplan för stationsstädningen.

Det som man redan idag kan säga om klottersaneringen är att det kommer att behövas betydligt mindre personal eftersom Reneriet inte kommer att sköta klotterborttagningen på stationerna. Hur många klottersanerare man tror sig behöva kan man däremot inte svara på då man ännu inte har förstått hur dagens verksamhet är organiserad.

Vad gäller insatsgruppen inom stationsstäd tycks man vara intresserad av att behålla gruppen för storstädning och liknande.

Vad det gäller plockstädningen har man fått beskedet från SL att man vill ha plockstädat från 06.00 – 10.00 och från 15.00 – 19.00. Men Reneriet tycks själva inte riktigt tro att det är en bra idé så man kan heller inte här ge oss några närmare besked om hur verksamheten ska bedrivas.

Vad det gäller transport vill man ha kvar samma personal som idag. Spårplockning kommer även att finnas kvar men Reneriet har ännu inte kunnat presentera några närmare detaljer.

Lokalvården i depåerna har man ännu inte kommit med klara besked om, bara att den städtid som man har fått betalt för i Brodepån är betydligt mindre än den tid som Stockholmståg betalar ISS för idag.

Till sist fordonsvården, där vi har fått se preliminära siffror på antalet städare för de olika depåerna. Siffrorna är något mindre än idag men då har Reneriet heller ännu inte fått besked om man ska sköta reklamen eller inte.

Många frågor återstår innan vi kan komma med besked om hur många anställda som Reneriet anser sig behöva. Vad som däremot är helt klart är att Reneriet tar över ALLA tillsvidareanställda inom ISS och stationsstädningen. Hur man sedan framöver kommer att försöka minska på personalen, om man nu kommer att göra detta, har vi i dagsläget inga närmare besked om.

Inga ändringar i scheman och stationeringsorter planeras från Reneriets sida från den 11 december, är det besked vi har fått idag. Vad som händer efter ett par månader vet vi däremot inte idag. Den stora förändringen från den 11 december som vi har fått besked om är än så länge klottersaneringen som drabbas av att Reneriet inte ska ta bort klotter på stationerna.

Viktigt är att så många som möjligt kan komma på något av ovan möten så att vi gemensam kan diskutera hur våra förhandlingar med Reneriet går, vad vi ännu inte har fått svar på och vilka krav vi ska ställa på vårt nästa möte med företaget (9 november).

Hur blir det med SL-kortet? Vad händer med de som idag är tim- och ava-anställda? Hur blir det med semestern? Arbetskläder? Dagkonto? FV-dagar?

Det finns några frågor som vi idag kan svara på men ännu fler som är olösta! Kom på något av våra möten så att vi gemensamt kan sätta tyngd bakom våra krav och göra det bästa möjliga av situationen.

 

SEKO Pendelklubbens förhandlingsdelegation

Haidar Tamimi, Ellington Gordon, Marta Aguirre, Rainer Andersson

%d bloggare gillar detta: