Info om SLs sparkrav 2

Hej alla medlemmar!

Efter att ha varit i kontakt med politiker i Trafiknämnden har vi nu fått en klarare bild av hur de politiska beslut tagits som lett fram till besparingskraven på Pendeln. Vi har även haft en första Mbl-information och förhandling med Stockholmståg om hur omplaceringar av personal ska gå till.

Här är lite om vad som hänt:

den 12 mars så besökte några från klubben politiker i Trafiknämnden innan deras sammanträde , bl.a. Nanna Wikholm (S) som dessutom är oppositionslandstingsråd.
Det kom fram att detaljerna i besparingsplanen inte varit kända för ledamöterna i nämnden förrän vi informerade dem via mail, samt det pressmeddelande som gick ut. Det är i stället tjänstemän på SL som fått i uppdrag av alliansen att vara kreativa. Riktigt skrämmande att så viktiga beslut tas utan att beslutsfattarna har ett riktigt underlag!
De lyssnade på våra åsikter och vi bjöd även in dem att komma på studiebesök för att se hur t.ex. betalvärdar jobbar på Cst i rusningstid, vilket de tackade ja till. Det som hänt därefter är att det kom upp på dagordningen och diskuterades på nämndens möte.

den 12 mars hade vi Mbl med Ståg. De berättade att de stationer (Jbo, Skg, Fas, Upv, Sol och Rotebro) vars ena uppgång ska stängas kommer att vara obemannade med stängda spärrar. Det är alltså bara möjligt att passera med Access-kort och sms-biljett (läsarna ska kopplas till spärrarna). Det blir ca 11 st stationsvärdar som ska omplaceras, framförallt till poolgruppen. Sol och Upv stängs 30 april., de andra stängs 31 mars. Vi har preliminärt kommit överens om att det är anställningstid som styr om man blir kvar på stationen eller omplaceras. Vi har även diskuterat att om det skulle bli så att SL öppnar upp dessa uppgångar igen så har de som jobbat där tidigare förtur att komma tillbaka, det skulle gälla under en viss tid t.ex. ett år. Det har också påbörjats ett arbete med att ta fram nya turlistor i samråd med personalen. Vi har ännu inte påbörjat några förhandlingar om betalvärdstjänsterna, men det kommer framöver. Hälften av tjänsterna ska bort 1 juli och andra hälften 1 januari 2016.

den 17 mars hade Landstingsfullmäktige sammanträde. Nanna Wikholm (S) hade skrivit en interpellation om besparingarna på Pendeln som godkändes på mötet. Det innebär att frågan kommer tas upp till debatt på nästa fullmäktigemöte i maj  ( mer info kommer att läggas upp på hemsidan http://www.sekopendelklubben.com).

den 19 mars så hade vi två extra medlemsmöten där vi berättade om vad sparkravet innebär och hur det påverkar personalen. På mötet diskuterade vi också hur vi går vidare och det kom upp flera förslag:
– skriva debattartiklar
– skriva konsekvensanalyser om hur sparåtgärderna kommer drabba resenärer m.m. och skicka till SL
– bjuda in politiker till medlemsmötena i maj
– göra en manifestation utanför landstingshuset i samband med fullmäktigemötet i maj
– kontakta kommunerna där sekundärstationerna ligger
–  kontakta media

Efter att ha träffat Ståg så känns det bra att de verkligen kommer försöka göra sitt yttersta för att ingen ska behöva förlora jobbet. Man kommer att omplacera främst till poolgruppen på station, men också tidigarelägga höstens tågvärdskurs till i vår för att täcka behovet av semestervikarier och utökning av tågvärdsgruppen internt. Vi uppmanar alla medlemmar som är intresserade av att bli tågvärd att söka de här tjänsterna. Det behöver inte bara var de som nu ska omplaceras som söker, utan det kan t.ex. vara en stationsvärd på en fast station. Det uppstår då en ledig plats där som någon annan kan ta.   ​

Vi kommer lägga upp löpande information på hemsidan och håller också på att färdigställa ett nytt nummer av Pendelbladet med fördjupande artiklar.

SEKO Pendelklubbens styrelse

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: