SJ Hotar avtalen på Pendeln!

vast_hemsida

Frysta löner under flera år, kvartstid på nattuppehållen och arbetsperioder på upp till 15 timmar! Låter det som skröna? Detta är i alla fall vad som är på väg att drabba de anställda på Västtrafik i Göteborgsområdet sedan SJ tagit över verksamheten 2012. Nästa gång kan det handla om oss på Pendeln. Vi är nämligen i exakt samma situation som kollegorna på västkusten.

Vad har hänt på Västtrafik?

SJ tog över trafiken på Västtrafik 2012 efter att DSB valt att lämna sin entreprenad. Personalen erbjöds anställning på det nya bolaget, SJ Götalandståg, i enlighet med regelverket i LAS §6b vilket innebär att lön och avtal fortsätter att gälla för denna grupp under ett år. Under det året var det meningen att SJ och SEKO skulle komma överens om ett lokalt kollektivavtal.

För den lokala SEKO-klubben stod det tidigt klart att SJ inte hade några som helst avsikter att teckna ett nytt lokalt kollektivavtal med samma villkor som tidigare. Precis som på Pendeln har SEKO på Västtrafik tidigare lyckats förhandla fram ett bättre kollektivavtal och högre löner än det som gäller hos moderbolaget.

SJ vill att samma lön och avtal ska gälla inom hela koncernen. För att uppnå detta har man nu skrotat SJ Götalandståg och istället bakat in verksamheten som ett affärsområde i SJ AB . Där finns ett befintligt och betydligt sämre kollektivavtal som ska börja gälla för de anställda på Västtrafik från april. Därmed behövs inga fler förhandlingar med det lokala facket enligt SJ. Så går det till när en arbetsgivare kör över facket och de anställda 2013.

Våra löner och avtal på pendeln hotas nu!

SEKO förbundet befarar att Pendeln blir nästa verksamhet där SJ ska försöka att dumpa löner och avtal. Det är ingen hemlighet att våra arbetsvillkor sticker i ögonen på SJ:s ledning som här ser en möjlighet att öka sina vinster på personalens bekostnad, precis som man gjort på Västtrafik. Samma metod som använts där kan användas mot oss på Stockholmståg. Det här skulle kunna ske i samband med upphandlingen av pendeln 2016 men kan också drabba oss tidigare. Rent lagligt finns inget skydd mot den här typen agerande.

Vad kan SEKO göra?

I de centrala avtalsförhandlingar som inletts mellan SEKO Spårtrafik och Almega så blir detta en huvudfråga. Lyckas SJ genomföra avtalsdumpningen på Västtrafik så är det startsignalen för en nedmontering av våra arbetsvillkor inom hela branschen. Om parterna inte kommer överens i de centrala förhandlingarna blir det konflikt.

Från Pendelklubbens sida tror vi att det finns ett starkt stöd bland SEKO:s medlemmar inom spårtrafik för att om så behövs gå ut i strejk till försvar för kollektivavtalen. Fackets uppgift är att förhandla fram bättre löner och arbetsvillkor för sina medlemmar. Om arbetsgivarna försöker sänka löner och dumpa våra avtal så finns ingen annan möjlighet än att gå ut i konflikt. Allt annat är att kapitulera för giriga arbetsgivare som inte skyr några medel för att öka sina vinster.
Olof Fryklöf

Läs mer om utvecklingen på Västtrafik:

SEKO Tidningen

SEKO Tidningen 2

SEKO Klubb Västtåg

 

http://lokforaren.wordpress.com/2013/03/28/kriget-har-bara-borjat/

Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Niko Kaukinen

   /  3 april, 2013

  Som föredetta ”tågvakt” på pendeln i stockholm och numera förare och skyddsombud på Götalandståg så välkomnar jag/vi all stöd som vi kan få!
  ”Enade är vi starka!”
  Mvh/Niko

  Svara
  • Precis. Lyckas SJ genomföra sina planer hos er så faller hela branschen som ett korthus. Lokala kollektivavtal förvandlas till tillfälliga överenskommelser fram till nästa upphandling eller omorganisering av verksamheten. Lönesänkningar och avtalsdumpningar blir en del av vardagen.

   Här måste SEKO stå upp och ta en konflikt om så krävs.

   Olof Fryklöf

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: