Skandalupphandling av öresundstrafiken

öresundsbron_2

252 anställda varslas om uppsägning på Öresundståg. Veoliamodellen hotar heltidsanställningar inom hela spårtrafik!

Veolia vann upphandlingen om Öresundstrafiken på lägsta pris. För att klara att gå runt ekonomiskt vill företaget nu säga upp 252 anställda och erbjuda en ganska stor del av dem återanställning på deltid. En deltid som gör att många kommer att fåsvårt att klara sig på sin lön.

Antalet heltidsanställda förare och tågvärdar ska minska från 405 till 173 efter omorganiseringen. 160 av de som varslats kommer att erbjudas deltidsanställningar på mellan 75 och 90%. Det innebär att nästan två tredjedelar av åkande personalen ska tvingas jobba på deltid!

Veolia motiverar detta med att ”arbetstidsavtalen inom Spårtrafik leder till outnyttjad arbetstid på omkring tio procent”. Företaget vill alltså anpassa anställningsgraden till veckoarbetstiden i schemat. Det här innebär ett jättehot mot heltidsanställningar för alla anställda inom spårtrafik och är en ny och värre variant av den avtalsdumpning som SJ försökte genomföra på Västtrafik förra året.

Hur kan detta slå mot Pendeln?

En ”Veoliamodell” på Pendeln skulle efter en upphandling innebära att runt 600 anställda

( förare, värdar och städare) varslas om uppsägning. Av dessa skulle sedan 400 erbjudas anställningar på deltid. En anställning många skulle vara tvungna att tacka nej till av ekonomiska skäl. Helt oacceptabelt naturligtvis, men ett fullt möjligt scenario sommaren 2016 om vi inte sätter ner foten nu.

Vad gör SEKO?

Släng ut Veolia och skriv kontrakt med en seriös tågoperatör”, säger Sekos förbundsordförande, JanneRudén. En affischkampanj i stor skala på det temat genomförs nu i Skåne.

Men samtidigt så krävs det från allt fler SEKO-klubbar att det centrala avtalet ska sägas upp, och om så krävs, att SEKO går ut i strejk för att stoppa ”Veoliamodellen”en gång för alla. Skulle Veolia lyckas genomföra sin omorganisation på Öresundståg så kan man utgå ifrån att andra järnvägsföretag kommer att göra detsamma vid andra upphandlingar. Det är helt uppenbart att rätten till heltid och verksamhetsövergång är frågor som måste in i det centrala avtalet. På klubbnivå finns en allt större medvetenhet om att SEKO måste avsluta det som påbörjades med strejkvarslet 2013.

Olof Fryklöf

Publicerat i mars 2014

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: