Upphandlingen

älvsjö

Upphandlingen har startat

Pendelklubben träffar samtliga budgivare.

SL lägger ut anbudsunderlaget

I december startade, något försenat, upphand-lingen av pendelverksamheten. SL publicerar sitt anbudsunderlag och hugade budgivare kan börja finslipa sina anbud. Vi kommer som anställda märka det på att trafikutövarens fokus kommer att ligga mer på tiden efter juni 2016 än nutid. Så ser det alltid ut när Pendeln är till salu. Anställda och resenärer får vackert bita ihop och invänta SL:s beslut om Pendelns framtid.

I krig och upphandlingar är allt tillåtet!

Samtidigt så kommer andra budgivare än SJ/STÅG också att göra allt för att vinna den åtråvärda trofén.  Tågkompaniet har legat i framkant genom att locka över Tomas Löfstedt och Mats Wilhelmsson till sitt lag. Det är säkert en god investering för TK med tanke på att de båda tills helt nyligen hade nyckelpositioner på Stockholmståg . De var också huvudansvariga för SJ/STÅG:s kommande anbud på Pendel-verksamheten. Även chefen för ISS Transport. Anders Wikstrand, har i dagarna valt att lämna det sjunkande skepp som heter ISS för en anställning på Keolis. Det krav på lojalitet som ställs på de anställda från företagens sida gäller inte uppenbarligen inte Alla!

En upphandling är m.a.o. ingen tebjudning. Det handlar om ett avtal som är värt långt över 20 miljarder kronor för hela perioden och rent spel lönar sig sällan i sådana här sammanhang.  Upphandlingssystemet är inget som gynnar vare sig anställda eller resenärer

SEKO:s möten med SL

SEKO-klubbarna på Pendeln har under hösten träffat SL igen och framfört våra fackliga krav inför upphandlingen. SL har lyssnat och förhoppningsvis så har de förstått att ett smidigt övertagande av Pendelverksamheten förutsätter att personal,

avtal och löner följer med över till en ny arbetsgivare. SEKO-klubbarna har varit tydliga med att verksamhetsövergången ska gälla all personal på Pendeln och också omfatta de som idag är anställda av ISS och Alstom.

För att göra det möjligt måste SL skaffa sig en realistisk bild av vad det kostar att bedriva pendeltågsverksamhet med nuvarande bemanning och avtal. De konflikter som funnits inom spårtrafik under senare år beror till stor del på att de som upphandlar trafik ofta valt det billigaste alternativet utan se vilka konsekvenser det kan få för såväl anställda som resenärer.

Vad händer fram till sommaren 2016?

Under vintern och våren så kommer SEKO-klubbarna på Pendeln att träffa samtliga av de företag som deltar i upphandlingen. Vissa kontakter har redan inletts under december. Det är viktigt att vi redan innan resultatet av upphandlingen är klart kan säkra våra kollektiv-avtal och anställningar. Förhoppningsvis leder det till ett smidigt övertagande av verksamheten där det vinnande företaget tar över hela personalen och skriver på våra kollektivavtal  i god tid innan sommaren 2016.

SEKO kommer inte vika från sina krav!

Skulle SL trots allt välja att plocka in ett företag som lägger ett anbud som bygger på sänkta personalkostnader och avtalsdumpningar så har SEKO möjlighet att gå ut i konflikt för våra arbetsvillkor 1 april 2016. Att SEKO inte skulle tveka i en sådan situation borde efter sommarens konflikt stå klart både för järnvägsföretagen och SL. Om mindre än ett år så vet vi hur landet ligger.

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Hoppas verkligen ni kan stoppa ISS . För med de som vinnare av en upphandling så lär bara verksamheten bli sämre och sämre. Precis som det blivit på o inom de affärer dom varit. Keolis lär vara av samma skrot o korn.

    Svara
    • I mitten av december får vi se resultatet. Hur bra ett företag sedan sköter sig beror också mycket vilket bud de har lagt och vunnit upphandlingen på. Lägger någon ett skambud som Veolia gjorde i skåne kommer problemen som ett brev på posten. Det vi som klubb kommer att bevaka är framför allt att våra kollektivavtal och arbetsvillkor fortsätter att gälla hos den nya operatören.

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: