Varför varslar SEKO om strejk nu?

ilskaDen stora stridsfrågan är hur våra medlemmar ska skyddas från avtalsdumpningar i samband med verksamhetsövergång och byte av tågoperatör. Det har visat sig att det skydd som finns i lagen LAS 6b inte lägre räcker till. SEKO vill därför skriva in regler i det centrala avtalet som innebär att den som är anställd får behålla sina löner och anställningsvillkor när olika verksamheter inom spårtrafiken upphandlas.

Pendelklubben har tidigare skrivit om SJ agerande mot personalen på Götalandståg och sina egna fordonsvårdare. Företaget har genom olika ”smarta” verksamhetsförändringar sett till att vare sig anställningar, lön eller avtal garanteras när organisationsnummer och namn byts på företagen

Att övriga operatörer ska följa SJ i spåren är givet. Vi är på väg att hamna i samma situation som rådde när Citypendeln vann anbudet på pendeln 1999 på en kalkyl där dumpningar av löner och avtal var det som skulle generera hela vinsten. Det är hög tid för facket att sätt ned foten ! Alternativet är att acceptera att våra löner och arbetsvillkor kan försämras från en dag till en annan.

SEKO:s varsel innebär att många medlemmar tas ut i strejk. Bland annat berörs SJ (främst i Göteborgsregionen), Veolia (Skåneregionen), STÅG (pendeltågstrafiken) och tunnelbanan i Stockholm. Strejken berör omkring 1 500 SEKO-medlemmar. Varslet omfattar också övertidsblockad, mertidsblockad och restidsblockad för samtliga SEKO:s medlemmar inom avtalsområdet.

Vad händer på pendeln?

På Pendeln tas förarna ut i strejk övrig personal påverkas indirekt men ska infinna sig på jobbet enligt schema. Möjligheten finns att STÅG väljer att trappa upp konflikten genom att stänga ute övrig personal, som inte tagits ut i strejk, från arbetsplatsen i en lockout. I nuläget finns ingen info om det. SEKO Pendelklubben kommer att återkomma med regelbunden information om vad som gäller för våra medlemsgrupper på tågen och stationerna.

Samtliga stridsåtgärder träder i kraft torsdagen den 20 juni kl. 03.00.

.Klubbstyrelsen

Har du frågor om hur konflikten påverkar dig?  Kontakta:
Jonas Pettersson, kommunikationschef SEKO, 070-631 59 49
Erik Sandberg, bitr. kommunikationschef SEKO, 070-600 24 96

Eller, kontakta facklig förtroendevald i SEKO Pendelklubben

Publicerat 11 juni 2013

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: