Hoppa till innehåll

Juni

Ordföranden har ordet

Det finns ett ord som inte ofta uttalas men vars innebörd är en del av vår vardag. Ett ord som inte gärna används då det har dålig klang och inte passar in när demokrati och jämlikhet är vad vi förväntar oss. Eller i vart fall hoppas på.

Ordet är tolkningsföreträde. Det är när någon anser sig kunna avgöra vad som är rätt och fel och kräver att det också efterlevs. Som barn var det våra föräldrar som hade tolkningsföreträde och bestämde vad vi fick göra. Och det var väl tur då vi annars inte hade överlevt vår barndom.

Guds bud

Förr i tiden var det prästen, godsherren och kungen som hade tolkningsföreträde. Som avgjorde vem som fick gifta sig med vem. Vilka som skulle ut i krig och vem som skulle brännas på bål. Lagen skrevs av kungen, godsherren bestämde var du fick bo och arbeta liksom prästen avgjorde om du följde Guds bud eller inte.

Numera har vi nya godsherrar med tolkningsföreträde. På vår egen arbetsplats kan en hel yrkesgrupp ställa sig upp och skrika att det där är fel – och ändå är det rätt enligt de med tolkningsföreträde. När chefen avgör vad som är bra eller dåligt spelar sunt förnuft, yrkeserfarenhet och alla våra anställningsår ingen roll. Vissa vet och förstår så mycket bättre än vi andra.

Bäst i klassen

När pendeltågets driftledning, hjärtat och hjärnan i verksamheten, omorganiseras och omstruktureras hävdar driftledarnas yrkeserfarenhet att de innebär kaos. Men icke. De med tolkningsföreträde vet att det är så man skapar en branschledande organisation. Bäst i klassen helt enkelt. Världsklass!

Likaså när 200 städare med tre veckors varsel flyttas över till ett nytt bolag. Chefen, som själv inte behöver flytta med, vet bestämt att det blir så bra. Att det innebär en ny organisation med superkraft. Då spelar det ingen roll att chefen inte har läst en enda rad i det nya avtalet som städarna får leva med och som de instinktivt anar innebär kraftiga försämringar. Chefen vet ändå bäst.

Detaljer som glöms bort

Tolkningsföreträdet omfattar även vilka länder som är godkända på förhand. En del är skurkstater medan USA, England och Frankrike är föredömen. När då SL:s trafikförvaltning har varit i London och Paris och studerat tåg där föraren är ensam ombord så bör det givetvis vara något att eftersträva. Sedan spelar det ingen roll om några viktiga detaljer glöms bort i sammanhanget. Det räcker med att det sägs fungera i London och Paris. Det ger förtroende.

På så sätt kan man motivera varför 361 tågvärdar på pendeln snart blir överflödiga. Det finns kameror som kan ersätta deras arbetsuppgifter. Det fungerar ju bra i London och Paris! Om sedan varenda förare och tågvärd på pendeln hävdar att det är idioti och vansinne spelar ingen roll. De med tolkningsföreträde vet ändå bäst.

Miljonregn över MTR

Trafikregionsrådet Kristoffer Tamsons (m) vet alltid bäst. Han är född klokast av alla. Som högsta hönset i trafiknämnden har han ett tolkningsföreträde som heter duga. Ja, skulle han i morgon vakna upp med insikt om att vi bör återinföra vänstertrafik så kommer han också göra det. Den grabben har direktnumret till Gud fader själv.

Nu har han tillsammans med trafikförvaltningens högsta chef, handplockad från MTR, lagt upp en genial plan om att ta bort tågvärdarna och vilket tillför det kinesiska trafikbolaget en rejäl slant. Så kan alla år av ekonomisk förlust inom pendelverksamheten förvandlas till vinst. Och då blir alla glada och lyckliga. Även du och jag.

Förr hette det att det som är bra för Volvo är bra för Sverige. Nu när Volvo ägs av kineser är det fortfarande så. Det är bra för Sverige när Volvo tjänar feta stålar. Och det är samma sak med MTR. För självklart är det skattebetalarna, resenärerna, vi anställda och de svenska intressena som Tamsons värnar om när miljonerna regnar över företaget.

För vårt eget bästa

De senaste åren har åtskilliga kollegor ställt frågan om MTR tänker ta bort tågvärdarna? Svaret har varit nej, nej, nej. Absolut inte! Tvärtom har MTR betonat vikten av att uppgradera tågvärdens roll och ansvarsområde. Ständigt nya direktiv har kommit om utrop, plockstäd och rutiner för ökad trygghet, kundnöjdhet och säkerhet. Ständiga påminnelsen om hur viktigt tågvärdens arbete är. Samtidigt har de med tolkningsföreträde hela tiden vetat att det inte varit sanningsenligt.

Men är det samma sak som att ljuga? När man påstår att tågvärden fyller en viktig funktion och absolut ska vara kvar, samtidigt som man planerar deras avveckling. Nej, det är inte att ljuga. Det är att förstå mer än alla andra. Det är att ta ansvar för oundviklig teknikförändring. Skönt att någon mer vuxen tänker åt oss och vet vårt eget bästa! Det är som när vi var barn.

Hemska tanke!

Lek med tanken att MTR lyckas reta upp vårt förbund, Seko, så till den milda grad att man säger upp det centrala avtalet och varslar om konflikt nästa år. Tänk dig att Seko har en gräns för sitt tålamod när det gäller avtalsdumpning och arrogans för anställningstrygghet och säkerhet. Tänk dig en strejk riktad mot arbetsgivarnas självpåtagna rätt att kunna bolla personalen till det bolag som för tillfället passar ägarna bäst.

Hemska tanke! Det vore ju emot våra egna intressen att strejka för att bevara ett arbete som inte längre behövs. Eller hur!? Fråga de som har tolkningsföreträde. Och skulle det mot allt förnuft ändå inträffa, att vi påtvingas en konflikt som vi inte vill ha, så kan vi alltid byta till det andra facket. Det där facket som aldrig strejkar och vars medlemmar håller sig lugna när de dåraktiga Seko-kollegorna tror att de överhuvudtaget kan påverka någonting med sin sammanhållning. För det går väl ändå inte?

Rainer Andersson

Ordf. Seko Pendelklubben

%d bloggare gillar detta: