Löneförhandlingarna 2014

Ensam är inte stark

För oss anställda på Pendeln är det viktigaste att SEKO två år i rad skickat en tydlig signal till Almega att avtalsdumpningar och trixande med anställningsformer, vid en upphandling, inte accepteras. Vi kan känna oss trygga i att våra kollegor ute i landet kommer att ställa upp för oss om det skulle uppstå ”problem”

vid upphandlingen av Pendeln 2016. Precis som vi gjorde 2013 när SJ ville dumpa avtalen på Västtrafik och 2014 när heltider skulle bli till deltider på Veolia. Faller en, faller alla men tillsammans är vi faktiskt jävligt starka.

Inte längre lönsamt att timanställa.

På Stockholmståg finns det i nuläget en bit över hundra timanställda, främst inom städ och station. För de som ligger i lönesteg 1 innebär det nya avtalet att lönen höjs med cirka 40kr /timmen eller i genomsnitt 300kr /arbetspass då ingångslönen höjs upp till genomsnittslönen inom yrket. Räknat på en full månadslön innebär det en löneökning på runt 6000 kr.

Det är naturligtvis glädjande för de arbetskamrater som får ett lönelyft på 25% och kanske 10 – 15.000:-  retroaktivt på oktoberlönen. Men framförallt så blir det inte längre lönsamt att använda timanställda på det sätt som gjorts av framför allt Veolia och SJ. Det blir helt enkelt billigare att anställa personal tillsvidare än att använda ”timmisar”. Som ett extra plus får vi dessutom inskrivet i kollektivavtalet att heltid är normen vid en tillsvidareanställning.

Hur slår det ekonomiskt på Pendeln Prislappen för oss tillsvidareanställda är att vi avstår 0,15% (30-45:-/månad) i löneökning 2014. Efter skatt blir det ungefär 25:- mindre i plånboken. SEKO Pendelklubben har inte fått all redovisning ännu, men helt säkert har SEKO på pendeln, som kollektiv, fått löneökningar som vida överstiger det tidigare avtalets 1,8%. Sen beror det på vår arbetsgivare hur dyrt det ska bli för företaget.

Stockholmståg hamnar i skamvrån

Båda SEKO-klubbarna på Stockholmståg har försökt att hitta alternativa sätt att finansiera kostnaden på 0,15% för det nya avtalet. Att ha olika löner beroende på facklig tillhörighet kommer att skapa problem för de som ska administrera våra löner

och skillnaden är så liten att den knappt märks för de som berörs. Istället kan man lösa det genom att flytta fram datumet för lönerevisonen. Skulle man istället för den 18 juni börja beräkna nya lönen från 12 juli, så är hela löneskillnaden mellan 1,65% och 1,8% finansierad för ett år framåt.

Det är en bra lösning och så har man gjort hos många seriösa företag inom spårtrafik, bl.a MTR, Green Cargo och Tågkompaniet där samtliga anställda får sin lön uppräknad med 1,8%. Men Stockholmståg har valt att stänga dörren för alla förhandlingar i frågan. Uppenbarligen har skilda löner beroende på facklig tillhörighet varit ett självändamål vid årets löneförhandlingar. Det är upp till var och en att dra sina slutsatser av detta.

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: