Till landstingsfullmäktige

Under 2015 ska besparingar på 27 miljoner göras inom Pendeltrafiken. Vi inom SEKO Pendelklubben är ytterst kritiska till hur demokratin åsidosatts vid utformningen av sparpaketet. Besparingarna får omfattande konsekvenser vilket i slutänden leder till minskat resande, försämrad intäktssäkring, service och trygghet.

Besparingarna i detalj och dess konsekvenser:

  • Sammanlagt 108 tågavgångar i veckan ställs in, framförallt till och från Nynäshamn: Timmestrafik under lördag-söndag samt indragna tåg i rusningstrafik gör det trångt ombord på tågen och vi befarar att många väljer bilen i stället, speciellt på helgerna.
  • Obemannade sekundäruppgångar på 6st pendeltågsstationer: En obemannad spärrlinje har många nackdelar: det inbjuder till plankning, minskad service och trygghet samt stor risk för vandalisering. Vi ser paralleller till stängningen av Järna station för ett antal år sedan där man p.g.a. en omfattande vandalisering tvingades öppna stationen igen.
  • Betalvärdsuppdraget dras in: SL har i dag 24st betalvärdar. De hjälper främst till med intäktssäkring, service och störningsinformation. SL´s egna studier visar att biljettintäkterna ökar med 70 % när en station bemannas av betalvärdar. Vid trafikstörningar, såsom under april månads ”pendeltågskaos”, har betalvärdarna haft en avgörande roll för att hjälpa resenärerna och avlasta stationspersonalen. Betalvärdarna har även en viktig servicefunktion på stationer med högt resandetryck som t.ex. Älvsjö och Stockholm C. De är en flexibel och mobil resurs som kan dirigeras dit där behovet är som störst.

SL´s dåligt skötta ekonomi och kortsiktiga ”besparingar” drabbar våra kollegor samt alla som nyttjar och verkar inom pendeltågstrafiken!

SEKO Pendelklubben

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: