Information om SMS från Reneriets ledning

I fredags skickades det ut ett sms till en del av personalen på Reneriet. Det var Reneriets VD Tina som skrev att SEKO Pendelklubben ”sprider felaktig information” och att vi i det ”falska mailet” som skickats ut till våra medlemmar i förra veckan skulle ha påstått att Reneriet var på väg mot konkurs. Här kan ni läsa SMSen.

Den som läser vårt mail från Pendelklubben, som var en rapport från medlemsmötet den 15/9 om en kampanj för att rädda jobben på Reneriet, kan se att det inte står något om att Reneriet är på väg att gå i konkurs. Det står däremot att : ”om Reneriet skulle gå i konkurs eller om MTR säger upp avtalet” då ska vi kräva ”att all personal ska vara kvar med oförändrade villkor oavsett vilket företag som bedriver städningen”. Det står inget i detta mail om att Reneriet kommer att gå i konkurs. Vad det handlar om är vad SEKO försöker göra innan och om Reneriet skulle gå i konkurs. Det är väldigt stor skillnad på detta och det vet också Reneriets VD.

Nästa dag skickades det ut ett nytt sms och denna gång från Nabil, affärsområdeschefen. Nabil skriver i sitt sms att det finns krafter (han menar SEKO Pendelklubben) ”som gör allt i sin makt för att förstöra för oss och uppenbarligen önskar att försätta oss i konkurs. Vilket INTE kommer att hända.” Också detta sms finns att läsa längre ner efter denna text.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser dessa sms från Tina och Nabil.

För det första står det inget i SEKO:s mail om att vi vare sig vill eller vet om Reneriet kommer att gå i konkurs. Vad vi däremot vet är att Reneriet själva har talat om hot om konkurs och att om man inte klarade Insta-mätningen i september så skulle man få betala skadestånd på 5 miljoner till MTR och vilket skulle innebära konkurs för Reneriet.

För det andra: Alla medlemmar i Pendelklubben som har kommit på våra möten vet att vi på dessa möten hela tiden har förklarat att vi måste göra vad vi kan för att försöka förhindra att Reneriet går i konkurs. Nabil tror att han kommer med en nyhet när han skriver att det inte blir någon övergång av verksamhet om Reneriet går i konkurs och om ett annat företag tar över. Det var ingen nyhet för våra medlemmar. Men kanske det var en nyhet för Nabil? Exakt det har vi redan pratat om för flera månader sedan på Pendelklubbens medlemsmöten.

Och det är också av den anledningen som Pendelklubbens mail är skrivet. Det handlade om hur och på vilket sätt vi ska agera för att försvara alla jobben och hur vi ska göra för att kunna kräva att alla anställda får arbete på det företag som tar över om Reneriet går i konkurs.

Men det är också detta som har retat upp Reneriet och det är därför man skickat ut dessa sms.

Reneriet accepterar inte att Pendelklubben tar kontakt med SL och politikerna i Trafiknämnden och berättar hur illa Reneriet sköter verksamheten. Man blir rent ut sagt skitförbannade när man hör att vi ska kontakta tidningar, skicka vykort till Kristoffer Tamsons, kontakta MTR, ägarna i Finland och SEKO förbundet. Man vill inte bli avslöjade som rena amatörer. Man vill inte få sina byxor nerdragna i offentligheten och man försöker framför allt skrämma personalen till tystnad.

Varför skriver annars Nabil ”om vad som kan ske om bolaget går i konkurs p.g.a. massa protester”? Han menar på fullt allvar att vi alla ska hålla tyst och inte protestera när företaget slår sönder en verksamhet som fungerat i över 10 år. Han kräver att vi ska acceptera att personalen sparkas så att man kan ta hit billigare arbetskraft från Finlandsbåtarna som knappt kan ett ord svenska och som springer när arbetsledarna skriker åt dem. Han skriver att ”jag vill att vi tillsammans blir bättre och mår bättre för varje dag” men inser tyvärr inte att allt fler bara mår sämre och sämre av det som händer under hans ledning.

Men det handlar även om att Reneriet vill bygga upp en bild av att Pendelklubben försöker få Reneriet att gå i konkurs. Att vi försöker sabotera och förstöra. Att det inte är sant vet vi allihop men vad man försöker göra är att måla upp Pendelklubben som ett hot och sedan hoppas man på att man kan skylla på SEKO om och när företaget skulle gå i konkurs. Men de enda som kan driva företaget i konkurs, om det går så långt, är Reneriet själva. Vi vet alla hur illa verksamheten är organiserad. Kaos råder. En stor del av personalen mår dåligt och sover inte om nätterna – och det beror knappast på Pendelklubben!

Det finns mycket mer att säga om det som skrivs i dessa två sms men det räcker så här. Vi kommer att diskutera mer om detta när vi träffas för medlemsmiddag den 6:e och 13:e oktober.  Inbjudan till detta skickas ut inom kort.

SEKO Pendelklubben  

2017-09-25

%d bloggare gillar detta: