Livsfarlig arbetsmiljö på ISS

tuggumi olycka

Livsfarlig Arbetsmiljö på ISS

 Arbetsmiljön på ISS – ett hot mot hälsan

Emellanåt hålls övergripande samverkansmöten där de tre företagen på pendeln träffar facken och skyddsombuden för översyn av verksamheten.

På mötet i oktober kritiserades ISS av SEKO för bristande arbetsmiljö och för att man struntar i personalens rapporter.

Tre färska exempel nämndes:    En städare faller ner i graven i Brodepån och skadade benet när han kliver ut från tåget. Två månader senare saknas ännu rapport.

I Älvsjödepån står en städare på kortkopplet till en X10 och rengöra frontrutorna med högtryckslang, i närvaro av en arbetsledare och under högspänningsledningen. Rapporten från närvarande städare besvaras inte av ISS. Det är som om det aldrig har hänt, trots bildbevis.

I Södertäljedepån beordrar arbetsledaren att ett kemiskt medel för borttagning av tuggummi ska användas, trots att det saknas skyddsmasker. Flera i arbetslaget börjar må illa och en kräks efter första natten, med symptom på förgiftning enligt närakuten. När detta påpekas av personalen den andra natten hävdar arbetsledaren att de ändå ska fortsätta med medlet och det slutar med ambulans till sjukhus och konstaterad förgiftning när en svimmar av medlet.

Personalens rapport negligeras. Det är arbets-ledarens ord som gäller och för ISS tycks det räcka med att medlet ersätts av ett annat, mindre farligt.

Men det grundläggande problemet kvarstår med arbetsledare som saknar kunskap om arbetsmiljön och behandlar personalen respektlöst.  Ska någon skadas allvarligt eller t.o.m. dö innan arbetsmiljön tas på allvar? Vad anser Stockholmståg om det?

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: