Information till arvodister och vikarier

ISS kommer de närmsta dagarna att annonsera ut bl.a. lediga 60%-tjänster och vikariat.

Vi har senaste tiden fått många frågor om:

  • vad de olika tjänsterna innebär
  • vilken turordning som tillämpas vid tillsättning av tjänster
  • vad som händer när Stockholmståg tar över

Här kommer lite information kring detta:

question_man

60%-tjänst som stationsvärd – är en poolgruppstjänst där man har placeringen antingen på norra eller södra sidan. Man får ett tillägg som motsvarar 60% av poolgruppstillägget. Om man egentligen skulle vilja ha en heltidstjänst eller mer än 60% så skall man anmäla det (s.k. utökad tjänstgöringsgrad) till arbetsgivaren. Man har då förtur till sådana tjänster när de blir lediga. Sedan juni i år är det ca 5st. som fått sådan förtur.

Man har även rätt att fylla upp från 60% till 100% med s.k. mertid. Den är dock begränsad till max 50 timmar/månad eller max 200 timmar/år.

Vi håller på att se över om man skulle kunna ge dispens för ett utökat mertidsuttag per år.

Tillsättning av lediga tjänster och vikariat

sker det enligt regler som fack och arbetsgivare kommit överens om.

När det blir en stationsvärdstjänst ledig på en fast station:

1)      den tjänsten erbjuds i första hand till poolgruppen. Om någon där tackar ja så blir det en poolgruppstjänst ledig.

2)      den erbjuds då till de ”60%-are” som anmält att de vill ha uttökad tjänstgöringsgrad.  Om någon av dessa tackar ja så blir det en 60%-tjänst ledig.

3)      den erbjuds då till de arvodister ( och vikariepersonal) som har arbetat mer än 3200 timmar under den senaste femårsperioden, vi kallar dem fortsatt för ”inlasade” (eftersom de enligt LAS, lagen om anställningsskydd, skall erbjudas en fast tjänst). Erbjudandet sker i turordning efter inarbetad tid på ISS.

 

När det blir en betalvärdstjänst ledig:

Eftersom SL slopade kravet på väktarutbildning för betalvärdar våren 2012 så finns det nu möjlighet för stationsvärdar och andra grupper att söka den tjänsten. Även här gäller att 60%-are har förtur.

Det finns även möjlighet  för inlasade att meddela arbetsgivaren att man är intresserad av en betalvärdstjänst.

Obs! Skulle det vara någon som behöver omplaceras p.g.a rehab eller arbetsbrist så har de förtur framför alla andra grupper.

 

Vilka går över till Stockholmståg? – Endast de med tillsvidareanställning (s.k fast anställning)samt vikarier med anställningskontrakt som löper längre än 30/4 2013 garanteras övergång till Stockholmståg.

Eftersom det just nu är ovisst hur Stockholmståg kommer att göra med arvodister och inlasade så rekommenderar klubben alla att söka 60%-tjänster och betalvärdstjänster när de blir lediga. Då är man garanterad anställning efter 30/4 2013 och har möjlighet att eventuellt få uttökad tjänstgöringsgrad eller byta tjänst när tillfälle ges.

Pendelklubben förhandlar frågan om arvodister med Stockholmståg. Antalet totala arbetstimmar minskar inte efter 1/5 2013 och antingen får Stockholmståg  skapa fler tillsvidaretjänster eller fortsätta med behovsanställningar (allmän visstid och arvodister). Oavsett beslut så driver Pendelkubben linjen att det är befintlig arvodespersonal som ska erbjudas arbete och att inarbetad tid som arvodist och vikarie på ISS ska utgöra turordningen.

Har du frågor så maila klubben på: seko.stockholmstag@stockholmstag.se

SEKO Pendelklubben

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: