ISS lägger skambud på nya Teamledarna!

Under 2011/2012 har förhandlingar förts mellan de fackliga organisationerna och ISS om de nya förtroendeuppdrag som ISS vill ersätta de nuvarande stationsföreståndarna med. När frågan om storleken på tilläggen för de nya uppdragen skulle förhandlas så valde ISS att köra över facket och ta ett ensidigt arbetsgivarbeslut. Beslutet innebär kraftigt sänkta ersättningar i förhållande till det som idag betalas ut till stationsföreståndaren.

På varje station ska det finnas en stationssamordnare som tar över större delen av de uppdrag som idag ligger på stationsföreståndaren. 17 av dessa stationssamordnare kommer också att verka som så kallade Teamledare vilket innebär att de 20 timmar i månaden besöker näraliggande stationer .

Stationssamordnaren kommer att erbjudas ett tillägg på 700:- i månaden och tillägget för en Teamledare kommer att ligga på ytterligare 1000:- i månaden.  En Teamledare kommer alltså ha en total ersättning på 1700:- i månaden. Enligt vår uppfattning ett rent skambud som innebär att många stationsföreståndare förlorar ersättningar på runt 18.000:- om året . Det kommer inte att finnas några ersättare.

SEKO Pendelklubbens har som ett alternativ föreslagit att fler arbetsuppgifter skulle kunna läggas på stationsföreståndaren med oförändrade stationsföreståndartillägg. Vi är medvetna om att vissa arbetsuppgifter försvunnit genom åren. Detta skulle ge ISS en bättre verksamhet utan att det kostar företaget något extra, en bra affär helt enkelt.

I det upplägg ISS nu valt kommer de nya Temaledarna att ersättas med arvodister när de är ute och besöker näraliggande stationer. Det innebär en extra kostnad på hundratusentals kronor för ISS i förhållande till dagens upplägg med stationsföreståndare, de sänkta tilläggen inräknat! Sammanfattningsvis får ISS något som både är sämre och dyrare än idag

Både stationssamordnar- och teamledaruppdraget ska läggas ut på sökning. Dessa uppdrag kommer även kunna sökas av stationsstädarna, eftersom de numera tillhör stationsorganisationen. Från Pendelklubbens sida tvivlar vi starkt på att särskilt många kommer att söka dessa skamligt underbetalda uppdrag. Lönedumpning är inte den rätta vägen att starta upp en ny organisation på.

Pendelklubben kommer nu att kontakta SEKO:s förbund  för att se om ISS bryter mot några lagar när de väljer att agera på detta sätt. Vi har också kontaktat Stockholmståg i frågan eftersom de tar över verksamheten på stationerna från maj 2013. Viktigast av allt är naturligtvis att personalen på stationerna visar ISS att detta inte  är acceptabelt!

 

SEKO Pendelklubbens förhandlingsdelegation

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: