Så ska turerna läggas ut på arvodister

Bakgrund

Enligt våra avtal jämställs anställning som arvodist med vikariatsanställning. Det betyder att man efter två års vikariat eller 3200 inarbetade timmar den senaste femårsperioden har rätt till en fast anställning. Tid som vikarie och arvodist får räknas ihop.

I nuläget så finns det ett sextiotal arvodister som uppnått 3200 timmar. Däremot så finns det inte 60 lediga tjänster på ISS Pendeln, därför har de här arvodisterna satts upp på en väntelista till de lediga tjänster som uppstår inom stationsverksamheten. SEKO Pendelklubben har också krävt av ISS att skapa fler fasta tjänster. På sikt är nuvarande situation ohållbar.

Arvodister som jobbat mer än 3200 timmar har fram till dess de erbjuds en fast anställning förtur på alla turer som läggs ut på timanställda. Alla turer kommer att erbjudas i turordning efter antal inarbetade timmar. Här följer det regelverk som gäller vid utläggning av turer för arvodister.

1. Månadsutskrivningen Steg 1

Samtliga anställda som jobbat mer än 3200 timmar har fått fylla i en blankett där man angett hur många turer man önskar jobba i månaden.  Arbetsgivaren ska i första hand lägga ut följande antal arbetspass i turordning efter antal inarbetade timmar.

Önskemål om antal turer Erbjudna turer i månadsutskrivningen
1 – 5 turer 3 turer
6- 10 turer 6 turer
11 – 15 turer 12 turer
15 – 20 turer 12 turer

 

2. Månadsutskrivningen Steg 2

Finns det fler lediga turer att lägga ut så ska dessa också läggas ut i turordning bland de som jobbat över 3200 timmar för att uppnå maximalt antal turer i de inskickade önskemålen.

3. Månadsutskrivningen Steg 3

Om ytterligare turer finns ska dessa läggas ut i turordning efter inarbetad tid till de som jobbat mindre än 3200 timmar.

4. Månadsplaneringen

Senast den 28 varje månad ska arvodisterna fått sitt schema för nästkommande månad. Man har en vecka på sig att acceptera eller lämna tillbaka turer. Turer som lämnats tillbaka erbjuds övriga arvodister i turordning.

5. Utläggning av turer under löpande period

Ska så långt som möjligt erbjudas i turordning efter inarbetad tid senaste femårsperioden. Turordningen gäller naturligtvis även för de som jobbat mindre än 3200 timmar. En arvodist som jobbat 2300 timmar har förtur framför en som jobbat 300 timmar osv.

6. Framtiden

 Som facklig organisation är vårt uppdrag att se till att arbetsgivaren följer lagar och avtal. Det är positivt att företaget framöver kommer att tillämpa reglerna i LAS (lagen om anställningsskydd). Tyvärr kommer det att drabba en del arvodister med kortare anställningstid negativt.

1 april 2013 tar Stockholmståg över stationsverksamheten. SEKO Pendelklubben kommer att kräva att inarbetad arvodestid följer med vid övergången men några garantier för att det blir så finns inte. Vi rekommenderar alla våra medlemmar bland arvodisterna att tacka ja till erbjudande om fast anställning och att söka till de tågvärdsutbildningar som Stockholmståg kommer att hålla under hösten.

Vi planerar att ha informationsmöten för arvodister, där det finns möjlighet att ställa frågor. Vi återkommer med tid och plats .

SEKO Pendelklubbens förhandlingsdelegation

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: