Ska det införas tvåskift på stationerna?

Info om stationscheman och STs senaste ”enkät”?

Pendel klubben har i veckan fått många samtal från oroliga stationsvärdar som undrar över det schemaförslag som ST presenterar i sin ”enkät” på pendelnet. Vi väljer här att svara på några av de vanligaste frågorna.

Hur ser SEKO Pendelklubben på tvåskift?

Vi ser det som en total dumpning av våra kollektivavtal och reglerna för utlägg av arbetstid. Det är något som ibland tagits upp på arbetsgivarhåll genom åren men som avvisats av de fackliga organisationerna, såväl SEKO som ST. Skulle vi som fackförening gå med på något sådant kunde vi lika gärna lägga ner. Det har ju krävts åratal av facklig kamp för att få igenom någorlunda rimliga avtal.
Hur ser vi på ST:s schemaförslag

Det är ett förslag från ST:s ordförande, föraren Jonas Fröstad och hans parhäst, föraren Peter Blomgren. Förslaget visar på okunskap om vårt lokala kollektivavtal och de förstår inte det fullständigt orimliga i att jobba 11 timmarspass på en station under flera dagar i sträck.

ST-förarna berättar inte heller hela sanningen om sitt förslag. Förslaget skulle innebär bl.a.

*Bara en helt ledig helg på 4 veckor

*Arbetstiden ökar till över 38 timmar i veckan

* 3 F-dagar (inte 6 som påstås av ST?)

Detta väljer de av ”förklarliga skäl” att inte berätta i enkäten. Det finns flera exempel.

För de som går på poolgruppen skulle det innebära evighetslånga arbetspass, utan schemalagda F-dagar på grupper som de inte själva valt och färre turer skulle finnas kvar till arvodisterna.

Vad som är värt att nämna är också att stationsvärdarna i ST:s styrelse har samma uppfattning som oss men blivit överkörda i frågan av förarna i sin styrelse. Det förklarar kanske också att ST:s valberedning inte nominerar en enda stationsvärd till den nya styrelse som ska väljas i februari.

Varför föreslår ST:s förare detta?

ST:s  nya ledarduo Fröstad/Blomgren vill profilera sig och visa att de står för ”något nytt” och i detta ingår tydligen att vara ”flexibel” och ”modern” i sin syn på kollektiv-avtal och när det gäller samarbete med arbetsgivaren. I sitt senaste nyhetsblad berättas att man bl.a. planerar gemensamma enkäter om schemaläggning tillsammans med arbetsgivaren. Genom att visa sig villiga att diskutera avtalsdumpningar på stationssidan hoppas man kanske på ett mera intimt samarbete med arbetsgivaren även i andra frågor.

Kan tvåskift påtvingas om SEKO säger nej?

Inte i nuläget. SEKO kommer att blockera alla sådana förslag och vi har vårt kollektivavtal att luta oss emot. Men på sikt kan det innebära ett hot mot våra anställningsvillkor om en av fackföreningarna signalerar till arbetsgivaren att man är villig försämra arbetstidsreglerna.

Oroväckande för framtiden är att ST vid turlisteförhandlingar på förarsidan, utanför förhandlingsbordet, slutit individuella avtal för fyra ST-medlemmar, varav tre fackligt aktiva för att därmed kringgå kollektiv-avtalet. SEKO förhandlar nu frågan med Stockholmståg och vår syn är att detta är i strid mot det avtal som tecknats av både ST och SEKO. Mer om detta kan ni läsa i Pendelbladet som skickats ut till alla stationer.

Men svaret på frågan är också att allt hänger ihop och så länge det finns stationsvärdar, tågvärdar, förare, betalvärdar och städ-personal som är villiga att, tillsammans med facket, ta fighten mot avtalsdumpningar så lär den här typen av mygel bli svårt att driva igenom. Tillsammans är vi starka!

SEKO Pendelklubbens klubbstyrelse

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: