Hoppa till innehåll

Coronainfo 3 april

Ordföranden har ordet

I Coronatider tänker jag på Babels torn. Ni vet de som ville bygga ett torn så högt att det nådde till himlen. Gud blev förbannad och såg till att de där uppe inte längre förstod dem där nere och så uppstod skilda språk. Man talar om den babyloniska språkförbistringen och här menar en del att ordet babbla har sitt ursprung. Men det är inte bevisat.

En del tolkar berättelsen om Babels torn som övermod och försyndelse mot Gud. Andra ser det som en symbol för klassamhället, liksom pyramiderna, där de högst upp inte längre förstår dem där nere. De som arbetar.

Även om ursprunget till ordet babbla är okänt vet vi att det innebär att prata strunt. Det är här Babels torn dyker upp, när jag läser hyllningarna vi plötsligt får från dem där uppe. Vi har nu fått en samhällskritisk funktion (hade i inte redan det?). Vi är hjältarna som transporterar vårdens hjältar. Vi tackas ödmjukt från djupet av deras hjärtan, man är extremt stolt över våra insatser, vi är fantastiska och förtjänar hela samhällets tacksamhet o.s.v.

Är det någon som på allvar tror att de där uppe minns dessa hyllningar när det är dags för löneförhandling? Tror någon att de tänker avstå ens en ynka del av sina feta arvoden till oss hjältar? Glöm det!

Arbeta hemifrån

Gå in på On Track och granska informationen gällande Corona. Här finns det ”konkreta tips för dig som arbetar hemifrån” men inget om hur våra städkollegor ska skydda sig när de får sina arbetskläder förorenade av piss, skit och spyor. Ingen bryr sig. Efter månader med Corona finns det fortfarande ingen skyddsutrustning värt namnet och än mindre instruktioner för hur städarna ska hantera detta.

Nu smiter man iväg och ”arbetar hemifrån”. Då menar jag inte planerare, löneadministratörer och liknande. De får gärna sitta hemma och arbeta. Jag syftar på de med personal- och arbetsmiljöansvar som hemifrån skickar glada tillrop om kämpande hjältar.

Min egen hjälte

Min främsta hjälte hämtades nyligen av ambulanspersonal i skyddsutrustning. Hon skickades till Coronaavdelningen men hade tack och lov ”bara” hjärtsvikt och lunginflammation. Hon är 90 år, kom till Sverige för 70 år sedan, födde fyra barn och arbetade hela sitt yrkesliv inom typiska kvinnoyrken. De lägst betalda alltså.

Hon skulle inte överleva på sin pension om hon bara hade den att leva på. Hon överlevde däremot ett världskrig, blev beskjuten av ryska stridsflygplan och såg på torget i Helsingfors en skitstövel vid namn Adolf Hitler. Hon lärde mig att vara stolt över mitt ursprung. Att jag kom från ett arbetarhem.

Hennes far, min morfar, deltog på den röda sidan när Finlands fattigfolk försökte befria sig från överklassens orättvisor i det blodiga inbördeskriget 1918. Själv brukar hon säga, att hon klarar av de flesta sjukdomar då hon i sin barndom ofta badade i den skitiga ån i Kerava.

När hon födde mig, 1957, härjade en influensaepidemi som lade mer än 300 000 svenskar i sängen och dödade uppemot 4 miljoner människor runt om i världen. 12 år senare kom influensan som var minst lika allvarlig. Jo, vi som är lite till åren har varit med om det förr. Det betyder inte att man ska negligera faran med Corona men kanske att lite av hysterin kan ersättas med mer sunt förnuft.

Slaktad sjukvård

Det farliga är kanske inte i första hand influensan utan bristen på sjukvård. Minns att flera sjukhus i Stockholmsregionen redan innan covid-19 hade infört stabsläge (högsta beredskap) på grund av brist på vårdplatser. Efter mer än 30 års nedskärningar inom vården ser vi idag vad det ledde till. Brist på läkemedel, brist på sängplatser, brist på skyddskläder, brist på personal. Brist på allt!

De där uppe har i årtionden krävt skattesänkningar så att de kan behålla mer av sitt överflöd. Därför har vården skurits ner till ett minimum. För att tillfredsställa de högst upp i pyramiden. Minns det när de nu talar om samhällsansvar och att vi ska dra åt samma håll.

I förra veckan fick vi veta att vår ordförande inom SEKO i Sverige skrivit en gemensam debattartikel ihop med MTR:s högsta chef. Artikeln avslutades med att ”vi måste stå enade för att rädda jobben” och att det viktiga nu är att ”motsättningar läggs åt sidan”.

Minns då att ingen direktör eller VD lär gå lottlös ur den ekonomiska kris som nu rullar igång. Det gör däremot den ensamstående mamman som var timanställd och nu är arbetslös. Och vem förnekade henne en trygg anställning? Ja, det är samma direktörer som nu kräver att staten ska vräka miljarder över företagen när vinsterna hotas. Man struntar i de arbetslösa. Som vanligt. Det handlar om deras egna arvoden, aktieutdelningar och inget annat.

Den broderliga kyssen

Om det hade funnits någon omtanke hade inte våra städkollegor på pendeln saknat skyddsutrustning i dessa Coronatider. Våra stationsvärdar hade inte behövt tveka om de ska våga lämna spärren och tvätta händerna bara för att SL och MTR har ett avtal om viten när spärren är obemannad. Våra tågvärdar hade inte behövt känna oro över om hytten är sanerad eller om mystery shoppers rapporterar att de missat ett utrop.

Jag har en gång varit i Berlin. Här såg jag målningen på resterna av muren som föreställde den broderliga kyssen mellan Bresjnev och Östtysklands diktator Honecker. Jag kom att tänka på bilden när jag läste ovan nämnda debattartikel. Tänk att de där uppe aldrig lär sig! Hur det än är så skrattar vi ändå för det mesta åt dem i efterhand.

https://www.google.se/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.svd.se%2Fden-ryska-kyssen-ar-politiskt-sprangstoff&psig=AOvVaw2-CEQpqn7VxmKuip50U1ke&ust=1585830233112000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCMjj0pCcx-gCFQAAAAAdAAAAABAn

Apropå diktaturer ser vi i Coronatider hur vissa regimer använder Coronahotet till att inskränka demokratiska rättigheter. Polen, Ungern och på annat håll genomför man nu odemokratiska åtgärder och undantagstillstånd. Allt för att säkra den egna makten.

Undantagstillstånd

På pendeln har vi en variant på undantagstillstånd som försvaras med att det nu krävs extraordinära åtgärder. Det handlar om facklig tid år de förtroendevalda. Pendelklubben får i stort sett inte längre ut någon facklig tid alls. Men det är inte så att våra medlemmar slutar få problem bara för att det finns ett nytt virus. Märkligt är, att på tunnelbanan kan facket ha sin fackexpedition öppen och hålla styrelsemöten. Inget av detta är möjligt för Pendelklubben. Blir man inte sjuk på tunnelbanan?

Den svenska kungen skickade i veckan en hälsning. Ta vara på de här dagarna som ni är hemma. Det finns hur mycket som helst att göra, sade han på videolänk från Stenhammars slott där han låst in sig. Man undrar om kungen själv dammsuger slottet, lagar mat och sköter tvätten? Eller är det ett antal lågavlönade kvinnor som sköter detta åt kungaparet och som likt min mamma aldrig kunnat arbeta hemifrån?

Vi ses där ute i vimlet!

Hälsar: Rainer Andersson

Ps. Läste du några roliga aprilskämt? Jag hittade två. Men de var inte så roliga. Det ena var att ansvariga politiker som privatiserade apoteken för tio år sedan nu ångrar sig. Detta sedan dagens medicinbrist främst kan förklaras mded denna avreglering. Det andra var att Stockholms läns landsting mitt under pågående Coronakris och brist på vårdplatser beslutar sälja ett sjukhus till privata aktörer. Ds.

%d bloggare gillar detta: