Hoppa till innehåll

Nyårshälsning

Seko Pendelklubbens styrelse vill rikta en varm och hoppfull nyårshälsning till alla våra medlemmar! Vår förhoppning är att det kommande året blir mindre likt det år vi just genomlevt och som vi nu tar avsked ifrån utan saknad! Vår verklighet har varit väldigt dubbelbottnad under 2020 för trots att alla har uppmanats att jobba hemma och inte resa med kollektivtrafik så jobbar vi just i kollektivtrafiken. Samtidigt som det finns människor som knappt har tagit sig utanför sin egen dörr sedan tidigt i våras ser vi överfulla tåg med resenärer som i likhet med oss också måste arbeta fysiskt någon annanstans.

Vi har beskrivits som hjältar för att vi gör det jobb som vi är anställda att göra och som vi alltid har gjort. Samtidigt som vi har fått bråka med näbbar och klor för att få till skyddsutrustning för att utföra alla de moment vi måste och inte själva utsätta oss för onödiga risker. 2020 har visat oss vilka som är livsnödvändiga för att ett samhälle ska kunna fungera samtidigt som
vår anställningstrygghet gärna offras på lönsamhetens altare.

Nu närmar sig det nya året med stormsteg och kanske du har den stora turen att jobba denna natt i stället för att följa nyår på Skansen och höra den monumentala dinosaurien till dikt ”Ring, klocka ring”. Ett förslag är att läsa en egen omgjord variant som passar både vår bransch och den 2020 som vi lämnar:

”Ring, klocka ring! Föraren längst fram och jag tågvärden i mitten på tåget önskar hälsa er välkomna ombord på tåget som tar oss mot 2021. Det gamla året lägger sig att dö, och med den också hoppas vi allt som kallas pandemi men räkna
inte med det så sprid ut er i vagnarna och använd alla dörrpar när ni går av och på tåget.

Ring in det nya och ring ut det gamla, använd munskydd under högtrafik och använd
papperskorgarna när ni slänger de gamla förbrukade eftersom SL och MTR inte kan komma överens vem som ska som ska bekosta den extra städningen.

Ring ut hvad dödsdömt räknar sina dagar, åk inte kollektivtrafik om inte du måste men måste du se till att lämna goda omdömen så att vi får goda siffror på NKI eftersom det är meningen att vi ska bedriva trafik i världsklass.

Ring ut bekymren, sorgerna och nöden men avstängningarna i trafiken kommer att ske ändå, kom då ihåg att det inte är stationsvärdens fel att ersättningsbussarna är sena utan hen är den första personen med uniform du lyckas skälla på.

Ring in ett ädlare, ett högre lif med bättre syften, vårt centrala avtal blev precis färdig med och vi är försiktigt positiva eftersom den kanske garanterar att vi får behålla våra villkor när vi blir upphandlade men lönemässigt blev det ändå mycket mindre än vad vi hoppades på.

Ring mörkrets skuggor bort ur alla land, ring en ny SL som kan driva kollektivtrafiken i egen regi”

Många gånger under det här året har vi tänkt att det inte kan bli värre nu måste det vända och bli bättre men så har ytterligare något hänt som påvisat hur fel vi kan ha och hur mycket värre saker och ting kan bli, våra tankar för stunden går till huvudskyddsombudet Ola Brunnström på Pågatågen.

Han varnades för att han skulle bli uppsagd då hans arbetsgivare Arriva menar att han hotat cheferna på företaget. Ola Brunström har inte hotat någon utan endast i ett brev till medlemmarna uppriktigt hävdat att hans kollegor inte hade något att vara rädd för utan att det snarare var Arriva och dess chefer som hade orsak till detta. Vad Ola syftade på var chefernas rädsla för tågvärdarnas och lokförarnas sammanhållning och inget annat. Och det är precis så det är.
Vad chefer främst fruktar är en sammanhållen personal. Personal som håller ihop och inte lämnar kollegorna i sticket. Och det är en sådan sammanhållning vi bör sträva efter 2021!

Gott Nytt År önskar Pendelklubben🎉

%d bloggare gillar detta: