Hoppa till innehåll

Öppet brev om Böneförbud

Till:
Henrik Dahlin VD MTR Pendeltågen
Lars Nyström Arbetsmiljöchef MTR Nordic
Marie Dahlgren Åström HR och kommunikationschef MTR Pendeltåg
Mark Jensen VD MTR Nordic
Medlemmar i SEKO Pendelklubben

SEKO Pendelklubbens styrelse ser med stort allvar på det försök som gjorts av MTR att förbjuda våra medlemmar att förrätta bön i MTR:s lokaler under raster, pauser och andra arbetsfria uppehåll.

Vi ser det som ytterst klandervärt att en arbetsgivare på det sättet försöker inskränka religionsfriheten. Det är dessutom ett fall av diskriminering eftersom udden uppenbarligen var riktad mot de av våra medlemmar som är utövande muslimer.
Vi ser positivt på att MTR nu backat i frågan men är kritiska till att ledningen nu väljer att beskriva det hela som ett misstag. Det var ett beslut som var förankrat i ledningen och det var först efter den opinionsstorm det väckte på vår arbetsplats och i media som MTR valde att ändra sitt beslut.

SEKO Pendelklubbens styrelse är stolta över det engagemang våra medlemmar visat i frågan och som lett till att frågan uppmärksammats stort både i traditionella och sociala medier. En uppmärksamhet vi tror att MTR gärna velat slippa

Vi kräver därför att MTR nu öppet redovisar hur beslutet om att förbjuda böner på arbetsplatsen togs och vidtar nödvändiga åtgärder så att detta inte ska upprepas.

Stockholm 17 december 2019
SEKO Pendelklubbens styrelse

%d bloggare gillar detta: