Angående gruppval

Ståg har i det senaste trafikbrevet annonserat sin intention att lägga ned gruppvalet. Det de inte skriver i sitt nyhetsbrev är att det inte har beslutsrätt i frågan. Enligt vårt lokala kollektivavtal ska vi ha ett gruppval och samtliga turer ska läggas in i gruppvalet. Ståg kan inte ta bort gruppvalet utan fackligt godkännande. Från Pendelklubbens sida kommer vi aldrig att gå med på att gruppvalet tas bort.

Ståg brukar motivera sina ideer med att hänvisa till banarbeten och omläggningar. Företaget har självfallet rätt att rita om turer när så behövs vid t.ex. en avstängning eller under sommaren. När dessa ändrade turer läggs ut ligger de ordinarie turerna från gruppvalet som en skugga och turutläggningen följer i största möjliga mån tiden på den ursprungliga turen. Detta innebär att även vid kraftigt ändrade turer så ger gruppvalet oss en kontinuitet och en möjlighet att planera våra liv.

Ståg har redan i dag stora problem att tillgodose våra behov och turbyten på skubben. Att utöka skubben skulle inte medföra någon förbättring till nuvarande skubbare. Tvärtom skulle en redan överbelastad turfördelning fördela ut 300 personer istället för ett 70 tal.

För de av oss som idag går på en grupp skulle en skubbplacering innebära att vi hamnar helt i företagets händer och får väldigt små möjligheter att planera vår fritid och våra liv. En placering på grupp ger oss en möjlighet att planera något som ligger längre bort en 1 månad och anpassa våra liv efter vårt schema. Jag kan t.ex. planera in en middag eller en fritidsaktivitet eftersom jag vet när jag jobbar och när jag är ledig. Jag har möjligheten att planera in vem som passar barnen. Hur skulle en skubbplacering fungera om samtliga 300 tågvärdar ska lämna speciella önskemål varje månad? Hur många av dessa önskemål skulle företaget följa, troligtvis inte speciellt många.

Vi som är aktiva fackligt vet att Ståg bakom kulisserna har föreslagit att gruppvalet ska avskaffas under de senaste 5 åren. Men eftersom vi från fackligt håll sagt nej till Stågs planer försöker man nu bilda opininon i frågan genom att vända sig direkt till alla tågvärdar.

Vi vill med detta brev säga att, var inte oroliga. Ståg kan inte ta bort gruppvalet på egen hand, vi inom Pendelklubben säger bestämt nej till att avskaffa gruppvalet!

Vänliga hälsningar

Seko Pendelklubbens Styrelse
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: