D – dagar och sen turutläggning

Vi har under en tid haft stora problem med luckor i schemat och sen turutläggning. Problemen har funnit länge men eskalerade i samband med införandet av vårt nya datasystem IVU under slutet av 2013.

Klubben har arbetat för ett tillägg till vårt arbetstidsavtal där det skulle kosta Stockholmståg ett dubbelt tidsförskjutningstillägg om en tur inte lagts ut senast 3 dagar innan. En uppgörelse var nära men Ståg ändrade sig i sista stund. Efter segdragna förhandlingar har Pendelklubben nu nått en uppgörelse med Stockholmståg.

  1. Tiden för friskskrivning för att behålla sin tur dagen efter, kl. 13.00 förblir oförändrad.
  2. Ändrad eller ännu inte tilldelad tjänst skall meddelas senast klockan 15.00 eller vid tidigare turslut senast när turen slutar.
  3. Om en tur ändå inte tilldelats skall den anställda infinna sig klockan 08.00 dagen efter eller minst 11 timmar      efter tjänstgöringens slut dagen innan.
  4. Ståg skall införa fler ”vrålskubbar” för att underlätta för PSF att få ut turer i tid för övriga ”skubben”. Det blir nya platser i Södertälje samt fler platser i Stockholm, antalet platser och exakta detaljer är ännu inte helt färdigförhandlat.
  5. Tidsförskjutningstillägg utgår om en tur inte tilldelats 10 dagar innan samt om en tur ändrats med minst 2 timmar i  fråga om starttid eller sluttid.

Kommentar: Vi har med denna uppgörelse stärkt våra rättigheter och förbättrat våra villkor med flera av de skrivelser som sedan tidigare funnits i lokförarnas avtal. Även om vi inte nådde ända fram är uppgörelsen ett tydligt steg i rätt riktning.

 

Seko Pendelklubbens Förhandlingsdelegation

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: