Södertälje stationering

Södertäljestationering – Vad innebär det?

Stockholmståg har ensidigt, genom ett arbetsgivarbeslut bestämt att införa en stationeringsort i Södertälje. Seko Pendelklubben och Seko Lok har reserverat sig mot beslutet men Stockholmståg har valt att nonchalera detta. Beslutet innebär att 24 tågvärdar, 24 lokförare och en arbetsledare stationeras i Södertälje på permanent basis med början i december 2012 (T13).

Hur påverkar detta oss?

Turer och Grupper:

Passresor mot Södertälje försvinner nästan helt från Stockholmsbaserade grupper. Eget gruppval för Söd – personalen med 12 – 14 turlagda platser och 6 – 8 skubbplatser. Svårare för Södertäljestationerad personal att välja arbetstider. Mindre omväxling för Cst – personalen då viseringsturer på Gnesta i första hand läggs på grupper med Södertäljestationering.

Södertälje blir en egen enhet: Stationerad personal i Södertälje ska själva täcka sitt personalbehov. Personal från CST ska inte arbeta på Södertäljeturer. Svårare att få ledigt/ bestämma sin semester. All ledighet prövas inom den egna gruppen. Södertäljestationerad personal kan inte säkert räkna med att kunna byta till CST grupp. Detta sker endast i mån av plats och Stockholmståg har rätt att vägra detta.

Skillnad mellan Söd som endast Tjänsteställe i jämförelse med Söd som Stationeringsort:

Personal stationerade på Cst som har Söd som Tjänsteställe: Personalen börjar och slutar räkna sin arbetstid i Södertälje men är anställd med samma villkor som personal som utgår från CST. Personalen ingår i ordinarie gruppval och semesterval och kan fritt byta till andra grupper. Du är anställd i Stockholm.

Personalen ingår i samma LAS krets. Vid en övertalighet ses hela personalen som en grupp och har skydd enligt LAS enligt principen sist in först ut.

Personal stationerad i Söd: Personalen börjar och slutar räkna sin arbetstid i Södertälje men kan inte utan Stockholmstågs tillåtelse byta stationeringsort. Du är anställd i Södertälje.

Cst- och Söd-personal ingår då i olika LAS-kretsar eftersom dessa är två olika driftenheter som baseras på kommungränser. Vid nästa upphandling 2016 kan upplägget för pendeltågstrafiken mycket väl ändras. Som anställd i Södertälje ingår du då i en egen turordningskrets. Din anställningstid räknas inom den egna gruppen. Som anställd i Södertälje har du inte rätt att övergå till Stockholm utan tillåtelse från Stockholmståg eller eventuell annan operatör. Lagen om anställningsskydd(LAS)reglerar turordningen vid en uppsägning p.g.a. övertalighet, och det kan inte Stockholmståg eller facket göra något åt om det skulle bli en civilrättslig prövning.

Seko Pendelklubben           Seko Lok

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: