Tågvärden öppnar dörrarna på X60

X60 planerades när den infördes att helt och hållet opereras av lokföraren, tågvärdens roll var under en tid hotad och många detaljer förbisågs, t.ex. öppningsbart fönster, möjlighet att se hela tåget i PIS mm. Dörröppning kunde inte heller skötas av tågvärden utan kunde enbart hanteras av föraren.

Ganska snart såg man att antalet dörröppningar på fel sida ökade, lokföraren hade helt enkelt för många moment att sköta vid stationerna för att fullt ut kunna koncentrera sig på dörrarna. Förslag lades från både pendelklubben och skyddsombuden om att X60 borde byggas om så att föraren frilade och tågvärden öppnade dörrarna, man talade om
”dubbla barriärer där 2 personer måste göra fel för att dörrarna skulle öppnas på fel sida.”

Frågan har bollats fram och tillbaka genom åren men fallit på kostnaden för att bygga om enheterna. Under 2013 byggdes till slut X60 om och ”dubbla barriärer” blev äntligen en möjlighet. Rutinen som infördes under februari 2014 ser ut enligt följande:

  1. Lokföraren frilägger dörrarna
  2. Tågvärden kontrollerar att tåget står på rätt plats på plattformen och öppnar därefter dörrarna.
  3. Tågvärden kontrollerar att resandeutbytet är avklarat och att inga hinder/faror finns på plattformen och stänger därefter dörrarna.
  4. Tågvärden stänger sin hyttdörr och lämnar klart till föraren.
  5. Lokföraren tar tillbaka frigivningen.                

Kommentar: Pendelklubben och skyddsombuden är glada att vårt enträgna arbete har lönat sig och att en ombyggnad och ändrade rutiner till slut kommit till stånd. Det här visar att man aldrig ska ge sig och att man kan åstadkomma det mesta bara man arbetar hårt och enträget. Rutinen är ett viktigt steg i arbetet att minska antalet dörröppningar på fel sida och att stärka tågvärdens roll och säkra våra arbeten i ett längre perspektiv.

 

Seko Pendelklubbens Styrelse & Skyddsorganisationerna

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: