Så jobbar SEKO inför upphandlingen av vår arbetsplats

Pendelklubben, SEKO-Lok och Verkstadsklubben har tillsammans med SEKO Stockholm satt samman en arbetsgrupp som kommer att jobba med upphandlingen från start till mål. Kontakter har tagits med SL för att i första hand få dem att ta över verksamheten i egen regi, utan upphandling.

Om det blir en upphandling så blir SEKO:s uppgift att försöka få gehör för våra fackliga synpunkter hos SL innan anbudsunderlaget för pendelupphandlingen läggs ut i höst. Det handlar om frågor som verksamhetsövergång, kollektivavtalen och en sammanhållen verksamhet. Om detta skrev vi i förra numret av Pendelbladet.

Rätten till Heltid
Efter det som hänt på Veolia så hamnar också frågan om rätten till heltid i fokus. En Veoliamodell på Pendeln skulle leda till samma kollaps av pendeltrafiken som när Citypendeln tog över 2000. Det borde inte ligga i SL:s intresse?

Ingen ska lämnas utanför!
En viktig fråga för SEKO är att verksamhetsövergång måste omfatta alla anställda på Pendeln. Ingen ska tvingas ut i arbetslöshet till följd av upphandlingen. Tyvärr så har vi inget stöd från ST och TJ i den här frågan som menar att frågan om verksamhetsövergång även för de som är anställda av Alstom och ISS ”saknar betydelse”. Det visade sig vi ett möte med SL som hölls på Stockholmstågs lokaler och dit samtliga fack var inbjudna. Uppenbarligen upprepar sig historien och precis som 2006 så lär det bli SEKO som ensamma får dra hela lasset även inför denna upphandling.

Säkra våra avtal oavsett arbetsgivare
När anbudsunderlaget lagts ut så är vår ambition att träffa samtliga företag som har lagt bud på verksamheten. Förhoppningsvis så kan vi på det sättet säkra våra anställningsvillkor redan innan det står klart vem som vunnit upphandlingen. Det lyckades vi med vid pendelupphandlingen 2006. Sommaren 2015 vet vilket företag som blir vår arbetsgivare och har då ett år på oss att inrangera våra kollektivavtal och genomföra verksamhetsförhandlingar.

Allas vår kamp!
Så ser planen ut men som exemplen Västtrafik och Öresundståg visar så är det hårdare tider nu. Kampen för våra anställningsvillkor är allas vår gemensamma kamp och det kommer att krävas ansträngningar av oss alla om vi ska vinna den här fighten. Bakom knuten väntar entreprenörerna som kommer att göra allt för att sänka sina kostnader på vår bekostnad.

Olof Fryklöf

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: