Hoppa till innehåll

Brevet från förbundsledningen

Vid Pendelklubbens medlemsmöte 20/5 deltog Seko:s förbundsledning och den centrala ombudsmannen. Man kom för att förklara varför man inte tagit hänsyn till vårt medlemsbeslut om hur förhandlingen skulle fortsätta gällande tågvärdarnas avveckling och varför man tog ifrån Pendelklubben denna förhandling. Man anser att man har gjort bra ifrån sig men det ansåg ingen medlem som yttrade sig på medlemsmötet. Kritiken var massiv från de närvarande.

Man kan tycka att överenskommelsen som Seko:s ombudsman har slutit med MTR är bra. Man kan tycka att den är dålig. Var och en har rätt till sin åsikt. Vad vi däremot inte kan acceptera är på det sätt och med vilka argument förbundsledningen tog över förhandlingen.

Att hänvisa till att de två Seko-klubbarna på pendeln är oeniga i frågan om hur tågvärdarna ska avvecklas räcker inte för att frånta Pendelklubben förhandlingen.

För det första kan/vill man inte redovisa vilka medlemmar Seko Lok har som är berörda av tågvärdarnas övertalighet. Man hänvisar till ”tillfälligt omplacerade” medlemmar i Seko Lok. Men en tillfälligt omplacerad förare har kvar sin tjänst som förare och är då inte berörd av tågvärdarnas övertalighet.

För det andra höll Seko Lok medlemsmöte 16 mars och beslöt att man skulle ”backa Pendelklubbens linje”. Så det råder inte olika uppfattningar i denna fråga mellan våra två klubbar.

För det tredje kunde förbundsledningen börjat med att se till att våra klubbar enades om en gemensam linje. Man kunde även ha sett till att båda klubbarna deltog i de fortsatta förhandlingarna, om nu Seko Lok hade berörda medlemmar. Det duger inte att hänvisa till att man fick ta över Seko Lok:s mandat att fortsätta förhandla.

Efter vårt medlemsmöte har förbundsledningen skrivit till oss medlemmar i Pendelklubben. Vi ska inte kommentera innehållet i brevet utan överlåter åt var och en att bilda sig en uppfattning om deras argument. Men en sak behöver förtydligas:

I brevet står det att: ”Alla kommer att behålla sina anställningsvillkor, exempelvis när det gäller lön, semester med mera”. Det är ett felaktigt påstående om man tackar Ja till en tjänst utanför pendeln. Byter man tjänst byter man även anställningsvillkor och avtal. Löneutvecklingen påverkas (blir sämre) om man får en tjänst där lönen är lägre än den nuvarande. Veckoarbetstiden kan öka (38 timmar/vecka gäller t.ex. på Mälartåg), Stag-dagar försvinner och SL-kortet kan också försvinna.

Vi vet att vår klubb inte kan driva enskilda fall till arbetsdomstolen. Det har vi heller inte påstått. Vad vi har sagts är att vi gärna stöttar och hjälper till i den mån vi kan hjälpa medlemmar som vill få en felaktig uppsägning prövad i domstol.

Man kan som sagt tycka att förbundsledningens överenskommelse med MTR är bra eller dålig. I brevet uppmanar man oss att höra av sig med frågor och funderingar. Det uppmanar även klubbstyrelsen Dig att göra. Vi bifogar berörda mailadresser.

Styrelsen Seko Pendelklubben

Thomas Gorin Weijmer
OMBUDSMAN
thomas.gorinWeijmer@seko.se

Gabriella Lavecchia
FÖRBUNDSORDFÖRANDE
gabriella.lavecchia@seko.se

Johan Lindholm
VICE FÖRBUNDSORDFÖRANDE
johan.lindholm@seko.se

Mats Ekeklint
AVTALSSEKRETERARE
mats.ekeklint@seko.se

Linda Agetoft
FÖRBUNDSSEKRETERARE
linda.agetoft@seko.se

Kategorier

Uncategorized

sekopendelklubben Visa alla

SEKO Pendelklubben organiserar främst värdgrupper och städpersonal inom pendelverksamheten i Stockholms län. Klubbens medlemmar är anställda på Stockholmståg KB och ISS TraffiCare. Vid årsskiftet hade klubben ca 600 medlemmar. SEKO Pendelklubbens övergripande målsättning är att verka för bra arbetsvillkor för våra medlemmar och att driva frågan om en arbetsgivare för alla anställda inom pendeln, På sikt är vårt krav en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna av våra arbetsplatser. Klubben har en omfattande mötesverksamhet och ambitionen är att beslut som är av avgörande betydelse ska tas direkt på medlemsmöten. Vår styrka beror helt på att vi har aktiva och pålästa medlemmar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: